Operation Dagsverke är en insamlingskampanj som startades i samarbete med Unicef 1961 i syfte att informera om och samla pengar till skol- och utbildningsprojekt i fattiga länder. Tanken är att skolbarnen avbryter sina studier under en dag för att samla pengar genom att arbeta hemma, sälja kakor, arrangera loppis, sjunga eller skramla med bössor och dylikt.

Jag vet inte hur det är på era barns skolor, men för våra barn verkar denna dag vara en möjlighet att få sova länge på morgonen och panta lite burkar eller ”hjälpa till lite hemma”. När jag gick i skolan var detta ett projekt som engagerade både barn och lärare att vara kreativa och hitta sätt att skramla ihop pengar till välgörande ändamål. Man pratade om syftet med projektet i förväg och hjälptes åt att komma med idéer, sedan samlades man alltid i skolan före arbetet började för att berätta vad man tänkte göra eller hämta en skrammelbössa ifall man inte hade kommit på något. I slutet av dagen samlades man igen i skolan för att visa vad man samlat in och lämna in bössorna. Allt för att barnen skulle förstå, engagera sig och inte bara bli sittande hemma och se det som en ledig dag.

Numera behöver man inte ens visa sig i skolan under dagen och barnen har fått veta att man inte behöver samla pengar. Vad är då syftet med att ha dagen? Att vara ledig och att föräldrarna kan betala utan att man gjort något för pengarna? Har dagen blivit en extra studiedag? Vad är då poängen med att kalla det ”dagsverke”? Är det så man lär barnen arbetsmoral och solidaritet i dagens skola? Jag hoppas verkligen att detta är ett lokalt problem för den inställning barn och vuxna verkar ha på våra barns skolor gör mig både arg och ledsen.

Annonser
Länk | Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Operation Dagsverke

  1. sana skriver:

    Gillar din Blogg!

Vad tycker du om inlägget? Kommentera:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s