Sommar i södra Frankrike

Saint Cirq Lapopie

Förra året fyllde min mammas man (eller fodervärd som han kallade sig när vi var tonåringar) 60 år. Hans vän Ann har ett hus utanför Cahors i södra Frankrike som hon hyr ut så han bestämde sig för att låna huset och bjuda ner familj och vänner på 60-årsfirande. Eftersom vi är stor familj krävdes det noga planering, men tillslut lyckades vi få ihop till en fantastisk resa som inkluderade flyg till Paris och sedan bil genom Frankrike till huset för ett par dagars fest och sightseeing i området. Sedan fortsatte resan vidare i bil till Medelhavet med flyg hem från Marseille. Här vill jag tipsa om några av våra favoriter på vår resa för de som vill bilsemestra med familjen i Frankrike.

Oradour-sur-GlaneOradour-sur-Glane
Strax utanför staden Limoges, mittemellan Paris och Toulouse ligger den lilla byn Oradour-sur-Glane. Byn som kallas Martyrstaden sparades som monument för att minnas den massaker som skedde här under andra världskriget. Den 10 juni 1944 invaderade tyska SS-soldater byn, brände ner husen och mördade hela dess befolkning. Oradour återuppbyggdes aldrig utan bevarades som den lämnades efter krigsslutet som ett minne av de omkomna men också för att aldrig glömma den ondska som Nazisterna visade här. Byn är  i dag en del av ett museum med en utställning om andra världskriget och om byns öde. Inträde till museet och utställningen kostar €7,80 för vuxna (reducerade priser för barn och pensionärer finns, liksom familjebiljett) och båda är väl värda ett besök.

Museets hemsida: www.oradour.org
Hitta till Oradour på Google maps

RocamadourRocamadour
Rocamadour är en pilgrimsstad i Midi-Pyrénées som hänger som en vindruvsklase längs en av klippsidorna av en ravin. Staden har besökts flitigt av pilgrimer från hela Europa sedan 1100-talet då man 1166 hittade kvarlevor efter helgonet Amadour. Vid toppen av  ravinen ligger ett flertal heliga byggnader och ett kloster varifrån man kan ta en hiss genom berget till botten av ravinen där byn ligger. Rocamadour är en del av världsarvet Jakobsleden som är en känd pilgrimsväg från Frankrike till Santiago de Compostela i Spanien.

Läs mer om Rocamadour
Hitta till Rocamadour på Google maps

Poolområdet vid huset i ConcotsHuset i Concots
Huset vi lånade ligger i den lilla franska byn Concots som har lite drygt 400 invånare. Det finns ett kök, 4 rum med plats till 6-8 personer, 2 badrum och en stor trädgård med pool. Härifrån kan man besöka flera pittoreska små franska samhällen som närliggande Saint-Cirq Lapopie, staden Cahors och grottan Pech Merle med sina fantastiska grottmålningar från stenåldern.

Om du vill hyra huset, klicka här
Hitta till huset i Concots på Google maps

Saint-Cirq LapopieSaint-Cirq Lapopie
En knapp mil från huset i Concots, vid floden Lot, ligger byn Saint-Cirq Lapopie som ser ut som en by tagen ur en medeltidssaga. Liksom Rocamadour ligger denna by på toppen av en klippa och klättrar sedan längs med klippkanten. Byn är också en del av pilgrimsleden Jakobsleden och tillhör sällskapet Les Plus Beaux Villages de France (Frankrikes vackraste byar). Byn röstades fram till populäraste turistby 2012 av fransmännen och jag förstår varför.  De smala gränderna med ringlande kullerstensgator, de genuina franska kvarterskrogarna, medeltidsbyggnaderna med färgglada växter som klättrar utmed stenfasaderna och utsikten över Lotdalen.  Det går inte att beskriva, det måste besökas.

Läs mer om Saint-Cirq Lapopie på byns hemsida
Hitta till Saint-Cirq Lapopie på Google Maps

Grottmålningar i Peche MerleGrottmålningarna i Pech Merle
Under 1920-talet upptäckte två tonårspojkar dessa grottmålningar som är några av de bäst bevarade målningarna från istiden som fortfarande kan besökas av allmänheten. De äldsta målningarna är daterade till 25 000 f.Kr. och föreställer bland annat mammutar, prickiga hästar, människor och händer.

Museet har öppet mars-november  och inträde samt en timmes guidad tur i grottan kostar €10 för vuxna och €6 för barn (barn under 5 går gratis). Tänk på att förboka besöket i grottan under högsäsong, då man endast tar emot 700 personer per dag för att inte belasta slitaget på målningarna för mycket. Temperaturen i grottan är 12,5 grader så ta med dig en extra tröja. 

Läs mer om Pech Merle och boka biljett på deras hemsida
Hitta till Pech Merle på Google Maps

Bron Valentré i CahorsCahors
På vår sista dag i Midi-Pyrénées besökte vi centralorten Cahors för att äta på restaurang, handla på Carrefour och shoppa. Vi passade även på att besöka medeltidsbron Valentré som byggdes under 1300-talet och som är en av de så kallade djävulsbroarna i Europa som hade myten om sig att vara byggd av djävulen. Cahors är mest känt för sitt mörka tanninrika rödvin men har en rik historia som sträcker sig tillbaka till keltisk tid och det finns massvis med fantastiska byggnader att besöka trots att byn bara huserar knappt 20 000 invånare. Även Cahors ligger på Jakobsleden och bron är en del av UNESCOs världsarv.

Läs mer om Cahors
Hitta till Cahors på Google maps

Värt att veta
Det tar cirka 6-7 timmar att köra från Paris till Cahors om man inte räknar med den galna trafiken runt Paris (vilket kan addera 1-2 timmar om man har otur). Eftersom vi hade en 1-åring och tre större barn med oss i bilen ville vi inte köra så långt på en dag. Så vi övernattade på hotell i Limoges på vägen ner och körde sedan resten av sträckan efter besöket i Oradour-sur-Glane och Rocamadour. Övriga besök gjorde vi som dagsturer från huset vi lånade i Concots. Det finns massvis med gites (sommarhus för uthyrning) i hela Frankrike ifall man är många eller vill bo lite mer hemtrevligt. Leta på www.gites-de-france.com

Annonser
Det här inlägget postades i Resor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Vad tycker du om inlägget? Kommentera:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s