Stå på tidernas begynnelse i Greenwich

The Royal Observatory sett från Greenwich Park © Britainonview

För ett par år sedan var jag och min mamma i London. Men istället för att besöka alla kända turistattraktioner vandrade vi runt och tittade på vackra byggnader, drack öl på mysiga små engelska pubar och åt god mat. Jag provade bland annat riktig peking anka för första gången. Men en populär turistattraktion besökte vi – Greenwich Park.

Jag och mamma på meridianlinjen Greenwich Mean Time

Precis som vi, kommer de flesta turister till Greenwich Park för att få stå på den kända meridianlinjen Greenwich Mean Time, där den internationella tiden officiellt börjar. Med en fot på var sida tidslinjen befinner du dig i både den östra och den västra halvan av jordklotet samtidigt. Meridianlinjen är markerad på toppen av en kulle, mitt i stadsdelen Greenwich i London.

I Greenwich Park ligger även The Royal Oberservatory, Storbritanniens första astronomiska observatorium och en del av UNESCOs världsarv. Observatoriet byggdes 1675 av den kända arkitekten Christopher Wren (han designade även St Pauls-katedralen) åt Kung Charles II. I observatoriets planetarium visas föreställningar om solsystemet och universum och det finns flera utställningar om tid och astronomi i museet. På toppen av observatoriets äldsta byggnad, Flamsteed House sitter The Time Ball som var en av världens första allmänna klockor. Förr i tiden hade endast de rikaste råd med klockor och övriga befolkningen var då beroende av soluren som angav olika tid beroende på var du befann dig. Från och med 1833 föll The Time Ball exakt klockan 13.00 varje dag och hjälpte därmed londonbor och fartyg på Themsen att veta den exakta tiden. På gården utanför observatoriet kan du även besöka Londons enda publika camera obscura.

Fakta
Utsikt från observatoriet i Greenwich, LondonDet kostar ingenting att besöka observatoriet i Greenwich, inträdet till Flamsteed House och Meridian Courtyard där meridianlinjen ligger kostar £7 och kan besökas alla dagar 10.00 – 17.00. På kvällarna brukar linjen markeras i himlen med en grön laserstråle.

Greenwich ligger bara 20 minuter från centrala London och det enklaste sättet att ta sig är med Docklands Light Railway (DLR) till Cutty Sark Station. Läs mer om observatoriet och tidslinjen Greenwich Mean Time på www.rmg.co.uk

Annonser
Det här inlägget postades i Resor och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Stå på tidernas begynnelse i Greenwich

  1. malin ツ skriver:

    Åh vad bra du har skrivit! Ska åka till London med klassen och jag ska hålla en guidning om Greenwich 🙂

    • Towe skriver:

      Oj, tack Malin! Vad snällt sagt. Kul att du gillade mitt inlägg och hoppas ni får det kul i London. Det är en riktigt härlig stad.

Vad tycker du om inlägget? Kommentera:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s