På kryssning i Röda Havet

Shuffleboard under skorstenen på MSC ArmoniaI november var jag på min första riktiga kryssning. Jag har visserligen åkt på minikryssningar i Östersjön tidigare, men aldrig en hel vecka på ett stort kryssningsfartyg och det trots att jag jobbat på ett kryssningsrederi sedan maj. Men nu äntligen skulle jag få prova på det och då var det extra roligt att det blev vår katalognyhet Röda Havet, som trots allt är ganska olik vårt vanliga utbud.

Kryssningen börjar i badorten Sharm el Sheikh i Egypten och under resan kan man besöka platser som Konungarnas Dal, Luxor, klippstaden Petra, Döda Havet, korallreven i Ras Mohammad, Jerusalem, Wadi Rum och Pyramiderna på en och samma resa. Jag älskar att resa och uppleva nya platser och blir ofta otålig av att ligga still på en strand, så jag trodde att jag skulle ha tråkigt på en kryssning. Men jag hann aldrig få tråkigt eftersom vi var på utflykt hela dagarna, kom hem trötta och hungriga och ville bara äta och sova när man väl kom ombord på fartyget. Långa utflykter och många intryck gjorde också att de två dagar som vi inte hade bokat in några utflykter var väldigt välkomna. Då passade jag på att sova lite längre på förmiddagen, ta en öl på soldäcket och lata mig i en solstol med en bok.

Poolhäng på MSC Armonia

Det finns dock gott om saker att göra ombord om man trots allt vill göra något annat än att ligga vid poolen. Det finns spa, gym, casino, butiker, barer, restauranger, teaterföreställningar, minigolf, shuffleboard, lekrum och aktiviteter som danslektioner, frågesport och vattengympa. Själv provade jag en spabehandling medan resten av fartygets resenärer besökte pyramiderna i Giza. Det var riktigt skönt och avslappnande efter de långa promenaderna i Petra och Luxor de långa bussresorna.

Två kvällar var det galamiddag ombord. Då klädde passagerarna upp sig till tänderna med galaklänningar, smycken och snygga frisyrer. Det bjöds på välkomstdrink och galashow i teatern, man fick hälsa på kaptenen och äta lite lyxigare mat i restaurangen. Det är absolut inte ett krav att delta under dessa middagar eller att klä upp sig, men man kan lätt känna sig lite ensam i jeans och t-shirt dessa kvällar och jag tycker det är lite charmigt och hör kryssningslivet till.

Skymning över Sokhna Port, EgyptenMen på just denna kryssning spelar varken maten eller underhållningen någon större roll. Man är där för utflykternas skull och fartyget fungerar som ett flytande hotell. Man äter och sover ombord, men allt annat gör man i land. Fartyget seglar medan man sover och nästan varje morgon vaknar man i en ny hamn. Vi valde att åka på fyra utflykter och det var några av de häftigaste platser jag besökt i mitt liv. Framför allt gjorde templena i Karnak i Luxor och klippstaden Petra ett enormt intryck på mig. Mer om dessa utflykter berättar jag i ett annat blogginlägg.

Fakta om kryssningen
MSC Armonia seglar från Sharm el Sheikh varje lördag mellan november och mars och kryssningen varar i en vecka. Man kan även kombinera med flyg från Arlanda eller Köpenhamn. Pris för kryssning med helpension, flyg och transfer till och från fartyget är ca 8750 kr. Lägger du till 210kr/dag får du även ett dryckespaket med all dryck inkluderat i priset.

Väder: medeltemperaturer på 22-28 grader.
Vatten: omkring 20-23 grader.
Länder: Egypten, Jordanien, Israel
Rutt: Sharm el Sheikh (Egypten) – Safaga (Egypten) – Eilat (Israel) – Aqaba (Jordanien) – Sokhna (Egypten) – Sharm el Sheikh (Egypten)
Sevärdheter:Luxor, Konungarnas dal, Sfinxen och pyramiderna, Döda Havet, Wadi Rum, Petra, Sinaiberget, Jerusalem.
Att tänka på: Passet ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomst när du reser till Egypten. Glöm inte badkläder, solhatt, bra promenadskor till utflykterna och solkräm.
Klädsel: En vanligt förekommande fråga är hur man ska klä sig när man kryssar och därför tänkte jag passa på att svara på det här. Dagtid ombord kan man gå i helt vanliga kläder och vid vanliga middagar i restaurangerna går det också bra i ledig klädsel. Vid galamiddagarna rekommenderas dock gala- eller cocktailklänning för damer och kostym/smoking för herrar. Om man inte vill delta i galamiddagarna är bufférestaurangerna, grillen och pizzerian alltid öppen som alternativ. Det kan vara bra att ha en kofta eller sjal med sig vid middagarna då det ibland är stora temperaturskillnader i luftkonditionerade områden och på utomhusdäck.

Läs mer om kryssningen i Röda Havet på MSC Cruises hemsida.

Annonser
Det här inlägget postades i Resor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Vad tycker du om inlägget? Kommentera:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s