Nattskräck

20121004-124334.jpgDe senaste nätterna har min dotter vaknat gallskrikande på natten. Det går inte att trösta henne. Om man försöker ge henne napp eller välling kastar hon oftast iväg den och varje försök till kontakt förvärrar bara hennes ilska. Ingenting verkar hjälpa.

I förrgår natt skrev jag uppgivet på twitter om våra sömnproblem och fick svaret från en av dem jag följer att det kunde bero på nattskräck. Samma svar fick jag sedan av flera föräldrar på facebook. Jag hade aldrig hört talas om fenomenet tidigare, ändå verkar många barn bli drabbade.

Nackskräck är enligt de källor jag hittat något som oftast drabbar barn i 3-6-årsåldern, men kan även hända bebisar från 9 månaders ålder. Utbrottet som varar mellan ett par minuter och en halvtimme är svårt att bryta eftersom barnet sover och inte är medveten om sina handlingar. Därför kan barnet inte heller komma ihåg vad som hänt dagen efter. Men det gör ju inte man känner sig orolig och maktlös som förälder.

Olika läkare har olika förslag till hur man kan hjälpa barnet. Några menar att man bara ska vänta ut och vara i närheten ifall barnet behöver. Andra tror att man genom att väcka barnet innan man själv går och lägger sig, kan bryta mönstret så att utbrottet uteblir. På ett forum på nätet tipsar föräldrar om hur de har gjort. Vissa spelar hög musik för att väcka, andra har radion på i barnets rum under natten för att undvika att barnet vaknar senare. Vi har de senaste nätterna satt på teven i vardagsrummet och det verkar lugna ner henne efter en stund. Men det är så klart utmattande att vakna och behöva se sitt barn så olyckligt varje natt. Hoppas att det snart går över.

Fler länkar om Nattskräck:
Trygga barn – Mardrömmar och Nattskräck
Vi föräldrar – ett levande exempel

Annonser
Det här inlägget postades i Familj & relationer och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Vad tycker du om inlägget? Kommentera:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s