Från San Fran till Vegas – en bröllopsresa, del 7

Vi har börjat närma oss slutet på berättelsen om vår fantastiska bröllopsresa genom sydvästra USA. I denna näst sista del berättar jag om en plats som vi läste om i en pytteliten notis i en av guideböckerna och nästan tänkte skippa helt, vilket var tur att vi inte gjorde för det visade sig vara resans höjdpunkt!

Zion National Park
Zion National Park är en 590 kvadratkilometer stor park som ligger strax norr om den lilla staden Springdale i södra Utah, halvvägs mellan Kanab och Las Vegas. Parken som byggts omkring den kanjon som skapats av Virgin River ser helt annorlunda ut än de två tidigare kanjoner vi besökt under vår resa. Denna påminner mer om våra svenska berg, men är trots det helt annorlunda. Det är svårt att beskriva hur det ser ut, men  om du tänker dig hur många religiösa skrifter avbildat paradiset, så påminner Zion National Park väldigt mycket om just de bilderna – en djup dalgång med höga, mjukt böljande berg med en flod som ringlar sig genom den gröna frodigheten i botten av dalen. Ja, som ni ser kan jag inte nog lovorda denna plats. Det var nog den absolut bästa delen av resan hittills och jag förstår att det är en av amerikanernas egna favoritparker.

Eftersom vi bara skulle vara i parken under dagen och jag var gravid, så valde vi en kortare tur på 3 miles (knappt 5 km). Turen startar vid Zion Lodge och tar dig upp via Middle Emerald Pool Trail till den lilla avstickaren Upper Emerald Pool Trail och nerför Kayenta Trail. Man kan helt välja att skippa den ganska branta Upper Emerald Pool Trail och bara gå runt eller tillbaka där man kom ifrån, men den lilla avstickaren är den bästa biten på turen, för i slutet kommer man upp till en liten spegelblank sjö som ligger vid foten av en jättehög spikrak klipphäll. När man står där känner man sig ganska liten.

När vi kommit ner från turen till Emerald pools kände vi oss inte alls klara, men hade inte mer tid då vi hade några timmars bilfärd till Las Vegas att göra innan kvällen. Denna tur ligger ingömd och man ser inte så mycket av den vackra parken. Om vi någon gång kommer tillbaka till Zion ska vi gå till Angels landing eller Kolob Arch och se hela den vackra parken från ovan.

Längre ner under ”Gör vår resa” finner du pdf-filer med turistinformation till parken och vildmarksguiden. Eftersom guiderna för våren 2012 ännu inte kommit ut länkar jag istället till hösten 2011. Klimatet är ungefär likadant och turerna är de samma. Vill man ha den senaste versionen av guiderna, finns de här.

Praktiska fakta
Öppettider varierar på året och dem hittar du lättast tillsammans med kartor och annan uppdaterad information om parken i guiderna på parkens hemsida nedan. Precis som i Grand Canyon kostar ett 7-dagarspass $25 för en bil eller $12 per person. Det finns några kortare stråk som är handikappanpassade, men i det stora hela är det framför allt bergsvandringar i eller mer eller mindre klättrande terräng som gäller. Det finns ingen affär i parken, men det ligger en i det lilla samhället Springdale, strax utanför parkens södra entré. Däremot finns det både hotell, bankomat, toaletter, restauranger och besökscentrum i parken. När du väl är inne i Zion finns en parkeringsplats vid besökscentrum, därifrån går gratis Shuttle busses som stannar vid flera punkter längs kanjonen.

Gör vår resa
Vi reste med researrangören Swanson’s som ordnade resa, boende och bilhyra, men givetvis kan man göra resan på egen hand. Här är några nyttiga länkar för er som vill göra samma resa som oss:

Turistinformation – Zion National Park
Zion National Park – Map and Guide Fall 2011 (PDF)
Backcountry guide 2011 – 2012 (PDF)

Tidigare delar av vår bröllopsresa
Om du missat de tidigare inläggen, kan du läsa dem genom att klicka på länkarna nedan:
Del 1 – San Francisco
Del 2 – Från San Francisco till San Luis Obispo
Del 3 – Mot Los Angeles
Del 4 – Laguna Beach, Palm Springs och Phoenix
Del 5 – Grand Canyon
Del 6 – Från Antelope Canyon till Glen Canyon Dam

Annonser
Det här inlägget postades i Resor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Vad tycker du om inlägget? Kommentera:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s