Från San Fran till Vegas – en bröllopsresa, del 5

Då min dator crashade ungefär samtidigt som vår dotters ankomst försvann många bilder och mina möjligheter att redigera dem. Jag hade inte riktigt orken att fixa datorn utan har haft en temporär. Därför har min USA-guide fått vänta tills dess jag fick tillbaka bilder, bildredigeringsprogram och tid att engagera mig. Så här kommer den äntligen, del 5 av vår fantastiska bröllopresa. Efter våra urbana upplevelser i San Francisco, Los Angeles, Palm Springs och Phoenix går resan i vår femte del åter norrut mot fantastiska världsarvet Grand Canyon. Läs de tidigare inläggen via länkarna nedan:

Del 1 – San Francisco
Del 2 – Från San Francisco till San Luis Obispo
Del 3 – Mot Los Angeles
Del 4 – Laguna Beach, Palm Springs och Phoenix

Dag 12: Grand Canyon Village
Första stopp på vår resa runt Grand Canyon var övernattning i Grand Canyon Village. Innan läggdags passade vi på att åka upp till Yavapai Point på South Rim och ta en snabbtitt på solnedgången över Grand Canyon och man kan inte annat än säga att synen som möter dig när du kommer fram till kanjonen är spektakulär. Den går inte att beskriva, trots att man sett det på bild så många gånger. Solnedgången tillför i sig en helt annan dimension till detta vackra naturfenomen med ljus, skuggor och olika nyanser av rött. Behöver man förklara att detta är fotografernas favorittid på dygnet att besöka kanjonen?

När solen gått ner kan man besöka museet vid Yavapai Point. Här kan man få läsa sig mätt på hur kanjonen blev till, vilken sorts sten som gömmer sig i varje lager och vilka djur och växter som lever här. Museet är gratis och har även en utsiktsplats med kikare och en karta med namn och avstånd över de olika topparna.

Det tar ca 5 timmar att köra från Phoenix till South Rim som är den mest besökta delen av Grand Canyon. Grand Canyon Village ligger strax utanför infarten till nationalparken och här finns en liten butik med diverse matvaror och vandringstillbehör samt några hotell och restauranger. På högsäsong är tillgången på rum begränsad, så se till att boka i god tid. Får man inte plats på hotellen i GC Village ligger även byn Tusayan 25 km längre bort.

Dag 13: Promenera i Grand Canyon
Efter frukost åkte vi tillbaka till South Rim för att vandra i Grand Canyon. Det finns flera kortare och längre sträckor att välja mellan. Vi valde South Kaibab Trail till Cedar Ridge, en tur på ca 4,8 km med 347 m i fallhöjd. Turen tog ungefär 4-5 timmar för oss då vi gick i ganska lugnt tempo och tog en längre mat- och utsiktspaus vid Cedar Ridge innan vi gick den tunga vägen upp. Hade vi haft längre tid på oss (och en av oss inte hade varit gravid, varm och illamående) hade vi definitivt valt att antingen ta en övernattningstur till Colorado River eller hittat någon arrangör som gör båtturer på floden från Grand Canyon West. Så om ni planerat för ett kortare besök, gör även plats för plötsliga ändringar i schemat.  Det kan vara värt det när ni väl kommer dit och får se vad ni måste lämna innan ni sett er mätta.

Vi lämnade Grand Canyon samma dag som vi tagit turen ner i kanjonen för att bege oss ännu längre norrut till den lilla staden Page, ett par kilometer från gränsen till Utah. I nästa del kan man läsa vilka häftiga naturupplevelser vi hade där.

Lite fakta
South Kaibab Trail byggdes 1924 för att underlätta för människor att ta sig ner till botten av kanjonen. Leden går i etapper hela vägen ner till Phantom Ranch vid Colorado River. Därefter kan den vane vandraren fortsätta upp till North Rim på andra sidan kanjonen. North Rim är dock stängt för besökare under vinterhalvåret på grund av otillgänglig terräng.

Det är viktigt att påpeka att man inte kan gå ner till floden och tillbaka på en dag. Att vandra ner och sedan upp är bra mycket tuffare än upp och sedan ner som vi vanligtvis gör i bergen. Det är lätt att tro att man klarar tillbakavägen lika lätt som man tog sig ner och det finns inte många ställen att fylla på vatten, så man ska vara väl förberedd med gott om vatten, lite matproviant, rätt skor och klädsel för den tur man valt. Efter att du betalt parkavgiften ($ 25 för en bil eller $ 12 för en person) kan du ta dig runt i hela parken med hjälp av gratis skyttelbussar. Alla bussar är handikappanpassade och det går att ta sig runt längs stora delar av South Rim med rullstol eller barnvagn.

Turistinformation med kostnader, öppettider och vandringsleder finns både vid olika check-points vid kanjonen och på hotellen.

Kartor och information över Grand Canyon (pdf)
Grand Canyon Trip Planner 2011

2011 South Rim Spring Guide (mars-maj)
2011 North Rim Guide (North Rim är stängt under vintern, 2012 års guide kommer i april)

Gör vår resa
Vi reste med researrangören Swanson’s som ordnade resa, boende och bilhyra, men givetvis kan man göra resan på egen hand. Här är några nyttiga länkar för er som vill göra samma resa som oss:

Turistinformation – Grand Canyon South and North Rim
Turistinformation – Grand Canyon West
Vårt hotell i Grand Canyon: Canyon Plaza Resort


Annonser
Det här inlägget postades i Resor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Vad tycker du om inlägget? Kommentera:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s