Bebisens utvecklingsfaser

Bebisar går igenom olika utvecklingsfaser då deras fysiska och mentala utveckling tar ett språng. Dessa kan självfallet komma senare eller tidigare, men de flesta bebisar följer enligt  the-know-it-alls denna kurva. Det är sju faser under det första året som infaller ungefär omkring vecka 5, 8, 12, 19, 26, 37 och 46 (om ditt barn fötts för tidigt ska du räkna med det datum de skulle ha fötts). Lilla A har just inträtt i en sån fas, men full kraft. Visserligen nån vecka för tidigt, men hon är tidig med allt så jag är inte förvånad. Eftersom jag själv blev helt ställd när hon plötsligt började bli missnöjd för allt, sova sämre och utbrista i ilskna/förtvivlade gallskrik så tänkte jag dela med mig av min nyvunna kunskap till andra bebisföräldrar, som precis som jag hamnar på vansinnesgapets kant och inte vet hur de ska ta sig tillbaka med sinnet i behåll. Det är alltid lättare att uthärda deras dåliga sidor när man vet varför.

FAS 1 – omkring 5 veckor
Barnets matsmältning förändras, det börjar gråta med riktiga tårar, kan fokusera med ögonen och är vaket längre stunder. I denna fas kan barnet bli mer mammigt eller pappigt, ha svårt att somna och skrika/gråta mer än vanligt.

Så kan du hjälpa: Trösta, vagga, vyssja, krama, gosa

FAS 2 – omkring 8 veckor
Barnet börjar upptäcka världen omkring sig som sina händer och fötter, skuggor och ljus, mönster på ett tyg etc. De klänger oftast längre stunder i denna fas, klänger och skriker, men lugnar sig oftast om de får vara nära mamma eller pappa.

Så kan du hjälpa: Låt barnet få utforska händer, fötter och tår. Titta på saker tillsammans, bada tillsammans, sätt upp roliga tyger vid sängen och en mobil över skötbordet. Spela mycket musik, sjung för barnet.

FAS 3 – omkring 11-12 veckor
Nu har barnet lärt sig uppfatta förändringar och nyanser i syn-, ljud-, känsel- och luktupplevelser. Det börjar också experimentera med rösten och lika ljud. Rörelserna blir smidigare och barnet kan kontrollera sin kropp bättre. Det kan också följa något med ögonen på ett mer kontrollerat sätt.

Barnet, som precis lärt sig leka på egen hand, vill plötsligt inte det längre. Barnet blir blygt, klänger mer än vanligt, sover oroligt och tappar oftare tålamodet. Det verkar nästan som om barnet står stilla eller backar i utvecklingen.

Så kan du hjälpa: Prata och uppmuntra barnet att använda sin egen röst. Viska, prata högt, gurgla, tjuta, skratta osv. Man kan också låta barnet känna på föremål med olika textur som päls, siden, galon, trä och ylle.

FAS 4 – omkring 14-17 veckor
Nu är barnet i mycket stort behov av tröst och närhet. Klängperioden kan vara i hela 5-6 veckor eller så kort som en vecka.

När denna fas är över kommer barnet att kunna göra en kedja av saker. Tidigare kunde barnet kanske bara göra en sak (ta en skallra). Nu kan barnet ta skallran, skaka den, vända på den, titta på den och sen stoppa den i munnen. Barnet börjar göra ljud som låter som ord, tex. ”mamma” eller ”pappa”. Barnet tränar på att krypa och vända sig och gillar att undersöka saker med händerna genom att banka, vända på den lukta, smaka och bita på allt de kommer åt.

Så kan du hjälpa: Läs bilderböcker. Låt barnet smaka och känna. Du kan sjunga ramsor, peka på olika saker i boken, spela musik, leka och busa med barnet.

FAS 5 – omkring 23 veckor
En ny jobbig fas. Barnet blir missnöjt, grinigt och lynnigt. Som tidigare beror det på stora förändringar. Det femte språnget, som kallas relationssprånget sker vid 6 månaders ålder då barnet lär sig att det är en stor värld. Leksaken barnet vill nå är för långt bort och mamma och pappa kan försvinna till ett annat rum och då är de borta. Barnet sover ofta sämre, vaknar eller har svårt att somna om. En del har mardrömmar. Barnet blir ofta blygare och vill vara nära föräldrarna så de inte försvinner.

Så kan du hjälpa: Snuttesaker är bra att ha. Visa barnet att du inte överger det. Lek tittutlekar. Bygg upp torn som barnet får välta, fyll en plastflaska med vatten och skum som barnet får skaka och titta på. Sång, dans och ramsor uppskattas.

FAS 6 – omkring 32-37 veckor
I fasen som Lilla A just nu går igenom kan barnet börja sova dålig, tappa aptiten, bli klängigt och krävande.

Utvecklingsfasen som sker vid 8-9 månaders ålder kallas för kategorisprånget eftersom barnet nu börjar upptäcka att olika saker kan ha vissa saker gemensamt. En katt är en katt oavsett vilken färg den har eller om den finns på foto, på TV eller i verkligheten. När barnet lärt sig detta börjar det studera världen på ett nytt sätt. Det börjar lära sig varför något är klibbigt, litet, stort, mjukt, hårt eller klibbigt. Det utforskar varför någonting är just vad det är. Vad gör ett hus till ett hus eller en hund till en hund? Barnet uppskattar att få utföra små uppgifter som att räcka tandborsten till mamma eller plocka upp nappen när man tappat den.

Så kan du hjälpa: Låt barnet jämföra föremål som är kalla, varma, lätta eller tunga. Man kan även låta dem trycka på olika saker som ringklockan, strömbrytaren, hissknappen, bussknappen osv för att se vad som händer.

FAS 7 – omkring 40-44 veckor
Även i den sista fasen är barnet märkbart klängigt och grinigt med sämre aptit och sömn. Barnet kan även visa tecken på svartsjuka, håglöshet och blir mindre livligt.

Strax efter, omkring vecka 46 (dvs 10-11 månader) lär sig barnet att om man vill uppnå ett visst mål måste man göra saker i en viss ordningsföljd.  Barnet börjar tex bli mer medvetet om sina handlingar och vilka konsekvenser det får. De kan härma flera gester, hjälpa till med enklare saker, försöker ta av och på sig kläderna själva och övar sin kropp genom att klättra, krypa, böja på knäna, kasta en boll osv.

Så kan du hjälpa: Ge barnet burkar att stapla på varandra eller en lätt boll att kasta med. Hjälps åt att lösa ett enkelt pussel. Låt barnet prova att ösa upp sand eller vatten, att lägga saker i en burk och sedan lägga på locket eller att få prova att sätta nyckeln i ett nyckelhål. Låt barnet träna på att äta och klä sig själv.  

Som sagt upphör inte utvecklingsfaserna för att barnet har blivit 1 år. Det kommer en fas vid 14 månader, ett annat vid 16 månader och ett tredje vid 18 månader. Därefter följer flera under hela uppväxten. Hoppas denna guide har hjälpt fler föräldrar att förstå sig på sina bebisar bättre.

Läs hela guiden här.

Annonser
Det här inlägget postades i Familj & relationer och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bebisens utvecklingsfaser

  1. Johan skriver:

    Fett coolt!

  2. Ping: Om det femte utvecklingssprånget | drömmar, tankar och fotografier

Vad tycker du om inlägget? Kommentera:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s