Smakportioner – del 2

Då jag i augusti berättade om Lilla As smakportionspremiär, fick jag så positiv feedback att jag ville berätta om hur det gick sen. Då testade vi att göra egen potatispuré. Nu har det gått ett par månader och Lilla A har fått prova lite fler roliga puréer och grötar. Tyvärr var hon, som de flesta bebisar som smakar puré för första gången, inte stormförtjust i något av det och eftersom det tar sådan evinnerlig tid att skala, mosa, puréa och blanda med ersättning har vi tagit till den drastiska metoden som vi kallar ”köpa på burk”. Men precis som med hemlagad puré kan det som inte äts under första smaktillfället portioneras ut i en istärningsform och frysas in, så trots att det kostar mer får du så mycket mer tid över till annat. Man kan ju alltid återgå till att göra egna puréer när barnet äter större portioner.

Alla puréer, fruktmoser och grötar vi testade nedan är för barn som är 4 månader eller äldre. Det står tydligt på burken från vilken månad du får börja servera maten till barnet. Enligt nya råd från Livsmedelsverket får man numera lov att ge barn från 4 månader små smakportioner av det föräldrarna äter. Man behöver inte ens tänka på om det är salt i eller om maten är för stark. Det viktiga är att barnet visar intresse. Likaså måste man inte heller introducera ett livsmedel i taget som tidigare var rekommenderat. Däremot rekommenderar WHO och Livsmedelsverket fortfarande att man helammar eller ger modersmjölksersättning som näring de första sex månaderna.

Efter att ha fått höra om de senaste rönen från barnmorskan testade vi därför att i tio dagar ge Lilla A (som då var 6 månader) olika saker varje dag. Såhär gick det till:

Dag 1 (ej smakportionspremiären inräknad)
Lilla A fick prova Sempers Mild Havregröt. Gröten innehåller ingen gluten, men är berikad med vitaminer och mineraler och smakar faktiskt inte så tokigt (dvs, inte alls som den läbbiga ersättning som Lilla A är van vid). Lilla A var inte alls förtjust till mammans stora förtret. De flesta jag pratat med har sagt att deras barn gillade gröt och välling direkt. Men inte Lilla A inte. Svårt ska det vara.

Dag 2
Lilla A smakar Semper Palsternacka och Potatis. Den var supergod tyckte mamma, Lilla A var dock inte alls förtjust. Allt kom ut igen och efter två skedar ville hon inte ens öppna munnen. Suck.

Dag 3
Lilla A testar Semper Majs och Potatis. Samma som dag 2. Inget lyckat resultat.

Dag 4
Dags för frukt. Lilla A fick smaka Nestlé Aprikos och Päron som är osockrad och berikad med C-vitamin. Den tycker hon nog är sur, tänkte jag. Första reaktionen när hon såg burken var att snörpa med munnen och visa att hon minsann inte var dum och inte tänkte testa det där äckliga igen. Satt en stund med skeden framför henne, då öppnade hon munnen. Först ryste hon och spottade ut allt igen, men efter andra försöket blev hon plötsligt ivrig. Hon öppnade munnen och sökte skeden med blicken. Dock spottade hon fortfarande ut allt hon fick i munnen. Men något viktigt hade hänt!

Dag 5
Lilla A fick testa Fruktmos med Ris från HiPP (innehöll äpple, persika och rismjöl). Samma reaktion som dag 4. Lilla A smakar skeptiskt, ryser, smaskar, spottar ut och öppnar på nytt munnen för att smaka mer. Nu såg det ut som hon faktiskt började smaka på maten och vänja sig vid smaken och tyckte det var riktigt spännande, men hon förstod fortfarande inte att man skulle svälja. Jag fick också ge henne hela två smakportioner (räknar en istärningskub som en portion) innan hon tröttnade.

Dag 6
Vi reste bort över helgen och ville därför inte hålla på och kladda med smakportionsuppvärmning med mera. Däremot fick hon som vanligt sitta med vid bordet när vi åt och eftersom hennes storasyster var så ivrig att få mata henne fick hon smaka en liten sked mosad potatis och lite brunsås. Jätteäckligt, tyckte Lilla A.

Dag 7
Mamma doppar fingret i apelsinjuiceglaset och låter Lilla A smaka. Mums! Det gillade hon tydligen för hon sträckte armarna mot glaset och gapade stort. Så hon fick smaka några doppade fingrar till. Gottis! Lycka!

Dag 8
Lilla A fick igen prova lite rotfrukter. Först fick hon smaka Palsternacka och Morot från Nestlé. Å vilken skillnad! Hon mumsade i sig hela portionen. Så jag värmde en istärningskub med majs- och potatispuré från dag 3. Hon åt hela den portionen också, och svalde faktiskt det mesta av dem båda. Jag fick skrapa skålen. Eftersom jag inte ville att hon skulle få problem i magen (hon har problem med reflux), gav jag henne inte mer den dagen. Men hennes mamma var så stolt och glad över att hon hittat något hon verkade gilla. Kanske hade vi testat så många saker nu att hon började gilla smakerna?

Dag 9
Testade att ge henne lite mer av aprikos- och päronpurén, men det var inte alls populärt. Liksom tidigare spottade hon ut det mesta, hon smakade visserligen och svalde väl lite grann, men det var uppenbart att reaktionen inte var ens i närheten den samma som dagen före och efter några skedar snörpte hon på munnen och ryggade när jag sträckte fram skeden. Bakslag.

Dag 10
Tog fram potatis- och palsternackspurén igen på förmiddagen. Men samma resultat som dag 9. Hade vi bara tur dag 9?

Ville dock inte ge upp. På eftermiddagen tog jag fram palsternacka- och morotspurén igen. Den här gången hade jag bättre tur. Lilla A åt det mesta och sträckte sig gång på gång efter skeden för mer. Fick faktiskt även i henne två istärningar av potatis- och majspurén. Dock var hon minst lika intresserad av att själv hålla i skeden utan innehåll och tugga på den.

Dag 11
The final test – hade tiodagarskuren fått effekt? Lilla A fick igen lite palsternacka och morot och åt med god aptit upp allting. Mamma hade även lärt sig att ha lite bättre koll på hennes händer så hon inte fick tag i skeden och kunde vispa av allt på bordet, kläderna, mamma. Två tärningar pur morotspuré slank också ner. Tror hon hade velat ha mer, men ville inte ge henne för mycket på en gång med tanke på magen. Succé!

Min analys och slutsats
Efter att ha testat lite olika märken och smaker har jag därför kommit fram till att Lilla A, precis som de flesta andra bebisar behövde vänja sig vid nya smaker och i lugn och ro få smaka och testa och att det var helt ok att spotta ut. När hon ville hålla skeden själv fick hon det också. Jag tyckte det var viktigt att hon skulle ha en positiv upplevelse av smakportionerna trots att smaken inte var till belåtenhet från början. Likaså försökte jag hela tiden peppa henne genom att först visa att det är gott, smaska och smaka och när hon själv har smakat berömma och vara positiv och glad. När hon var klar med att äta fick hon lov att själv hålla och leka med skeden.

Semper och Hipp har definitivt det största utbudet av smakportioner till barn 4-6 månader(dock ej i min butik, där finns överlägset flest produkter från Semper till barn under 6 månader). Men Lilla A är nu över 6 månader och då ökar utbudet drastiskt. Från ungefär 2-3 sorters rotfruktspuréer och lika många fruktpuréer och någon grötsort kan man snart välja att ge henne olika sorters välling, flera val mellan puréer samt barnmat med små bitar i, från samtliga barnmatsföretag. Bitar ska man dock inte börja med förrän man är säker på att barnet kan svälja ordentligt och äter puréerna som huvudmål. Innan dess sätter de gärna maten i halsen eftersom munmotoriken inte är fullt utvecklad än.

Nu är Lilla A 7,5 månader och äter inte längre ersättning och problemet med gröten dag 1 var nog snarare fel val av gröt än att hon inte gillade gröt. Senare fick jag ett tips av en kompis att testa Nestlés Äpplegröt och det funkade direkt. Lilla A älskade äpplegröten som nu är hennes absoluta favoriträtt. Det och havregröten med banan och päron, också från Nestlé.

Såhär kan en dags meny se ut:

6.00 Välling
9.30 Gröt och vatten
12.00 Barnmatspuré, fruktpuré och vatten
14.30 Välling
17.30 Gröt eller välling
21.00 Välling

Vi håller fortfarande på att vänja henne vid nya smaker. Just nu testar hon kött och i går smakade hon för första gången lasagne med bitar i. Snart kommer vi börja ge henne puré två gånger om dagen istället för en.

För fler tips och tricks, min upplevelser av första smakportionen eller recept på potatispuré, kolla gärna in mitt första inlägg – Smakportionspremiär.

Lycka till!

Annonser
Det här inlägget postades i Familj & relationer, Mat och recept och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Vad tycker du om inlägget? Kommentera:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s