Soppa à la Camilla Plum

Fler än jag som gillar den danska kocken Camilla Plum som sänds på 2:an i SVT i programmet Camilla Plum och den svarta grytan? Någon som stör sig på att de inte går att återse på SVT-play eller att recepten bara finns på danska? I dag fick vi se hur Camilla lagade soppor. Bland annat en vietnamesisk köttsoppa. Den såg så sjuuukt god ut och eftersom jag själv tänkte testa den kan jag ju passa på att översätta receptet åt alla er där ute som inte är så bra på danska (för det har man ju förstått att svenskar inte alltid är) Haha. Här kommer det i alla fall. Om någon provar att laga detta innan jag fått möjlighet får ni gärna meddela hur det gick och hur det smakade.

Camilla Plums vietnamesiska Pho Bo
2 stora vitlökar
3 kryddnejlikor
2 stjälkar citrongräs
2 msk fisksås
4 stora gula lökar (grovtärnade)
3 stjärnanis
½ kanelstång
2 msk salt  och 1 msk hel svartpeppar
1,5 grytkött med ben (tex. bog, högrev, bringa)
4 msk jordnöts- eller rapsolja

Fyllnad
250 g risnudlar
Ett knippe vårlök
200 g böngroddar
250 mört oxkött i skivor
Ett knippe färsk koriander
Ett knippe mynta
4-5 st. färsk chili
2 lime

Gör såhär
Skölj, rensa och hacka gul lök, vitlök och ingefära grovt.  Skala av de yttersta lagren från citrongräset och banka resten till trasor. Stek lök och ingefära lätt gyllenbrunt i en stor, djup gryta. Släng i grytköttet och bryn det på alla sidor.

Häll på vatten tills det täcker (ca 4 liter). Koka upp och skruva sedan ner för värmen så det bara sjuder. Medan det kokar ska man skumma soppan tills det inte längre skummar mer (ca 10 min).

När skummet är borta kan man slänga resten av soppingredienserna i grytan. Tillsätt även de övre gröna delarna av vårlöken.Låt soppan sjuda under lock tills köttet är mört. Hur länge det ska koka beror på vilket kött du valt (bringa ska ha ca 4 timmar, de andra ca 3). Det ska vara ca 2½ liter soppa i slutet. När köttet är mört silar man bort soppan från innehållet. Spara på kötte och släng resten. Smaka av med salt.

När det är dags att äta soppan skivar man vårlöken i tunna skivor på snedden. Lägg nudlarna i en skål och häll över kokande vatten. När de är mjuka häller man av vattnet.

Blanchera böngroddarna genom att lägga dem i ett durkslag och hälla 2 liter kokande vatten över dem. Hacka koriander og mynta grovt med stjälkar, men spara en handfull hela blad. Skär chillin i skivor, helst med kärnor och allt.

Skär det kokta oxköttet i tunna skivor och plocka bort allt fett och skräp så endast det rena köttet återstår. Skär det råa oxköttet i mycket tunnaskivor (ca 1,5 mm).

Lägg ner allt utom de hela kryddbladen i en vacker serveringsskål och häll den kokande soppan över ingredienserna. Smaka snabbt av med salt och pynta därefter med de hela kryddbladen. Skär limen i små båtar och lägg på en liten tallrik tillsammans med fler chillibitar i skivor till de som vill krydda ytterligare lite på soppan.

Det danska receptet hittar ni här. Programmet visas i SVT2 kl. 19.30 på fredagar.

Smaklig spis!

Det här inlägget postades i Mat och recept och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Vad tycker du om inlägget? Kommentera:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s