Dumme Mosse friluftsområde

Igår berättade jag om grillpaketet vi mumsade i oss på Dumme Mosse i helgen. Idag får ni höra om själva besöket och hur ni kan uppleva det på egen hand. Som jag berättade igår var Johan på återföreningsfest med grundskoleklassen på lördagen och så därför tänkte vi passa på att hitta på något roligt med barnen på söndagen innan vi for hem igen. Barnen fick välja vad de ville göra och valde då att åka till Dumme Mosse, ett 2 865 hektar stort friluftsområde sydväst om Jönköping. Ett perfekt ställe att besöka för barn och vuxna i alla åldrar som vill ha ett enkelt sätt att uppleva naturen.

Eftersom vi var en blandad skara med vuxna, halta vuxna, barn och bebisar blev turen lite uppdelad. Vi gick först i samlad trupp till grillplatsen. Där stannade farfar som hade ont i foten med Lilla A som sov gott i vagnen medan resten av familjen gick ut på mossen. Vi valde en 4 km lång runda över mossen och genom ett skogsparti. En ganska lagom lång runda med barnen som dock tappade farten lite i slutet.

Tillbaka vid lägerelden vankades små grillpaket med lax, potatis och grönsaker som var och en fått komponera innehållet i innan vi for hemifrån och hembakad kaka med kaffe och saft till efterätt. Ett helt fantastiskt bra alternativ till korv och köubekagor.

Tips! Bredvid den gamla banvallen mellan parkeringsplatsen och grillplatsen kan man gå ner för en liten trappa till vänster. 40 meter in i skogen ligger Britas källa. Källan är ett fornminne som användes som offerkälla förr i tiden.

Fakta – Dumme Mosse
Alla leder är väl markerade och skyltade och största delen av mossen är spångad. Den populära Dumme Mosse-leden som går runt området är 6 km lång. Södra delen av leden kan även besökas med rullstol och barnvagn. Det finns dock partier i skogen som ej är spångad med gott om rötter som sticker upp som kräver aningen bättre skor än mina hala Converse (japp, min rumpa fick sig en liten smäll där). Mitt i området finns anordnade grillplatser, vindskydd och torrtoalett. Du kan även besöka Dumme Mosse på vintern. Då börjar leden från Hallbystugan. Vid stugan finns även löpspår, elljusspår, belyst pulkabacke, toaletter och grillplatser. Man kan även gå tipspromenader här under vinterhalvåret.

Vägbeskrivning Från Jönköping kör du mot Jönköpings flygplats på riksväg 40 (riktning Göteborg). Från flygplatsen följer du skyltningen till parkeringsplatser i den södra delen av Dumme Mosse. Det går även bussar till flygplatsen. Vägbeskrivning till Hallbystugan (vinterleden) finns från riksväg 40. Läs mer om Dumme mosse på Länsstyrelsen i Jönköpings hemsida eller på Jönköpings turistbyrå.

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt, Resor och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Vad tycker du om inlägget? Kommentera:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s