Smakportionspremiär!

Igår fick Lilla A sin första smakportion med potatispuré. Oj vad roligt det var. Hon såg först ut som om hon fått något riktigt äckligt i munnen. Spottade och fick rysningar. Men när vi sen försökte ge henne en ny sked öppnade hon lydigt munnen igen, smakade, mumsade, fräste, spottade ut. Och sen om igen. Det märktes att hon inte tyckte det var gott, men väldigt spännande och hon fick faktiskt i sig ett par skedar innan hon tröttnade. Idag har vi en spännande babysimpremiär, så det räcker med äventyr idag, men imorgon ska vi på det igen. Smakportioner ftw!

Ingredienser – potatispuré
En liten potatis
Kokvatten
Bröstmjölk/bröstmjölksersättning
En klick osaltat smör eller en tsk rapsolja

Gör såhär
Skala och koka potatisen utan salt tills den nästan faller sönder på egen hand. Mosa eller kör med stavmixer till en slät puré. Tillsätt därefter lite av kokvattnet och bröstmjölk till önskad konsistens. Tänk på att bebisen inte är van vid något annat än bröstmjölken/ersättningen så konsistensen ska vara väldigt lös. Tillsätt smör eller olja och låt sedan svalna. Klart att servera!

Tips att tänka på!
– Det är inte meningen att bebisen ska bli mätt på smakportionerna, så amma gärna eller ha en flaska redo för matning när bebisen smakat klart.

– Bra puré att börja med är potatis, palsternacka, morot, majs eller ärtor. Tänk på att majs kan vara stoppade och att morot är omöjligt att få bort från kläderna (ifall man har en kräkbebis kan det vara bra att avvakta med morot).

– Genom att blanda i bröstmjölk eller bröstmjölksersättning gör du inte bara konsistensen mer lik den mat bebisen är van vid att äta, även smaken blir mer bekant.

– Träning ger färdighet, så ge inte upp direkt för att ditt barn inte tycker om det. Man behöver ett par dagar på sig att smaka på varje sak innan man tycker om det och för vissa tar det ännu längre tid.

–  Precis som när du ammar/flaskmatar ska det gärna vara lugn och ro runt bebisen när du ger den smakportioner. Den ska inte vara för hungrig eller trött och varken för uppspelt eller kinkig. Detta är en ny och spännande upplevelse för ditt barn så det är viktigt att stämningen är rätt och att du visar att det är gott och roligt att testa nya smakupplevelser.

– Om du inte vill göra nya puréportioner varje dag kan du använda en istärningslåda att frysa in smakportionerna i. När portionerna är frysta kan du enkelt banka ur dem i en plastpåse för att göra plats för nya. Tänk på att inte tillsätta fettet förrän du ska använda purén. Ca 1 tsk per portion. Detta kan du röra i efter att du värmt upp maten.

– När du gör större portioner kan det vara bra att ha en matberedare eller mixer. Till mindre portioner funkar gaffel eller vitlökspress.

Lycka till!

Annonser
Det här inlägget postades i Mat och recept och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Vad tycker du om inlägget? Kommentera:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s