På besök i Brighton

Den sista veckan i juli åkte jag, Johan och Lilla A till Brighton för att fira vår första bröllopsdag och hälsa på min syster som bor där över sommaren.

Brighton är en liten turistort på Englands sydkust och är mest känd för sin nöjespir, the Royal Pavilion, alla språkstudenter och det rika nöjeslivet. Då ingen av oss är direkta partylejon och vi hade en liten 4-månadersskrutt med oss och var vi dock mer intresserade av vad staden och dess omnejd kunde erbjuda i övrigt. Här är vad vi gjorde när vi var där.

Seven Sisters
The Seven Sisters är en formation av kalkstensklippor strax utanför Eastbourne, ca en timmes resa med buss från Brighton. Seven Sisters är en del av South Downs National Park. Den lättaste promenaden till Seven Sisters är drygt 4 km lång och tar dig till foten av den största av de sju kullarna, Haven Brow. Turen går på plattmark (betongplattor och gräs) och går utmärkt att ta sig fram på med rullstol eller barnvagn. Sista biten är dock stenstrand och ej framkomlig annat än till fots. Härifrån ser man dock endast den största kullen. Visserligen en väldigt vacker utsikt, men bästa utsikten får man om man hoppar av bussen en hållplats innan besökscentret och går upp till de små husen strax väster om klipporna. Bilden intill är tagen vid husen. Man kan komma ännu längre upp för att få ännu bättre vy över klipporna. Turen till husen är aningen längre än den andra och i mer kupperad terräng och passar sig bäst till fots eller på cykel.

Hur: Buss 12, 12A och 13 går regelbundet från Brighton till Seven Sisters Country Park. Inträde till parken är gratis. Det finns toaletter, besökscenter, ett fik som serverar mackor och dryck samt en glassvagn vid ingången till parken. Det finns även cyklar att hyra vid besökscentrum.

Big Air Jump
Brighton Pier är sannolikt ett paradis för barn. Här finns flera roliga berg-och-dalbanor, studsmattor och karuseller och det sedvanliga överflödet av små affärer som säljer godis, glass, t-shirts och souvenirer. Men en aktivitet stack ut ur mängden – Big Air Jump. De som känner mig kanske vet att jag är löjligt förtjust i saker som går fort och som man kan komma upp högt i luften med. Well, detta är en kombo. Du blir fastspänd i en sele som sedan slungar dig ca 18 meter upp i luften beroende på hur våghalsig du är. Jag gjorde det två gånger.

Hur: Du kan hoppa Big Air Jump precis vid fästet till Brigton Pier. Ett hopp kostar 8 pund. För den mindre adrenalinstinna finns även Big Jump där du själv styr höjden med hjälp av en studsmatta under dig. Det mindre hoppet kostar 6 pund för ca 10 minuter.

The Lanes
South Lanes, eller the Lanes, var en gång en gammal fiskeby. Numera är de vackra flintstenshusen och de trånga kullerstensbelagda gatorna från 1600-talet tillhåll för ett virrvarr av konstiga butiker, häftiga second hand-affärer och mysiga pubar. Efter en fantastisk lunch på ett riktigt bra thaiställe (berättar mer om detta i ett senare inlägg), hittade vi av en slump The Lanes Armoury som både sålde och ställde ut antika vapen, svärd, militärböcker och rustningar. Väldigt udda och spännande affär full av militärhistoria och väl värd ett besök.

De som vill hitta riktigt bra shopping och uteliv letar bäst i the Lanes eller North Laine. Där hittar man även några av de bästa restaurangerna. Följ med om ett par dagar då jag berättar om Brightons, i mitt tycke, fantastiska restaurangutbud.

Läs mer om Brighton på VisitBritain.com eller på VisitBrighton.com.

Annonser
Det här inlägget postades i Resor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Vad tycker du om inlägget? Kommentera:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s