Till Mittåkläppen and back again

Som jag berättade igår i mitt inlägg om Røros så var jag äntligen tillbaka i mitt älskade Funäsfjällen för en ny Guldtur i helgen. Denna gång hade jag med mig både spädbarn och en ovan vandrare samt att jag själv inte återfått något som liknade en kondition, så vi tog den korta, men snabbt stigande turen till Mittåkläppens top 1212 meter över havet – Guldtur 7.

Guldtur 7: Säterturen och Mittåkläppen
Guldtur 7 är i själva verket två turer – Säterturen och Mittåkläppen. Säterturen går genom ganska platt terräng genom en säter med rikt blomsterliv. Vi valde dock turen till Mittåkläppen som är en tur på 5 km med en höjdskillnad på 340 meter. Vi gick turen på 4 timmar, men man kan gå den på 3 timmar om man inte stannar så ofta som vi gjorde.

Turen börjar nere vid våffelstugan i Djupdalsvallen och ringlar sig sedan först genom en skog av småträd innan man kommer över trädgränsen och landskapet öppnar sig. Därefter börjar stigningen uppåt Mittåkläppen. Halvvägs upp på berget får man välja om man vill ta den lite längre, lätta vägen upp eller den svåra, branta vägen. Vi valde den lätta som snällt ringlar sig upp mot toppen. Den var dock brant på sina ställen, så den är inget för de som inte gillar höjder.

Väl uppe på toppen kan man på en molnfri dag se helt till Norge och de jämtländska fjällen, men när vi var där var det tunga regnmoln i luften. Men det var tillräckligt lång sikt för att se såväl det vackra Skarsfjället och maffiga Helagsfjället med sin glaciär som Funäsdalsberget och Anåfjället.

När vi kom tillbaka till Djupdalsvallen tog vi en kopp kaffe och en frasvåffla och jag som ofta tycker folk gräddar våfflorna för lite blev mycket glatt överraskad över den goda frasigheten i våfflorna här. Rekommenderas varmt!

Tips! Ta med en fjällkarta och lite fika. Den fantastiska utsikten är det perfekta ställe för en fika samtidigt som du tar reda på namnen på de olika topparna runt omkring.

Upplev fjällen du också!
Läs mer om de guldturer jag provat här. Du kan också besöka Funäsfjällens hemsida för en komplett guide till alla guldturer eller andra upplevelser i fjällvärlden. Alla Guldturer har en vägbeskrivning på svenska, engelska och tyska. Flera av dessa rutter är barnvänliga och alla är markerade med mycket lätt, lätt, medelsvår eller svår för att underlätta för vandrare att välja den tur som passar dem bäst. För mindre barn eller barn som är oerfarna i fjällen rekommenderas KulTurerna,10 roliga och lärorika turer där barn kan uppleva saker medan de går.

Annonser
Det här inlägget postades i Resor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Vad tycker du om inlägget? Kommentera:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s