En dagstur till Røros i Norge

I helgen åkte vi till Funäsfjällen i Härjedalen. Då Johan var där i jobbet passade jag, Lilla A och vår vän Jakob på att åka till världsarvsstaden Røros i Norge. Det tar en dryg timme att köra till Røros från Funäsdalen vilket gör byn lämpade sig väl för en dagstur.

Vi började med att besöka Turistbyrån för att ta reda på vad man kan hitta på i Røros och byta blöja på Lilla A. Därefter tog vi en promenad längs gågatan upp till Smelthytta där kopparmalmen från gruvorna samlades och smältes. Numera är smälthyttan ett museum.

Bergstaden Røros anlades då den första koppargruvan öppnade 1646. Gruvdriften har sedan fortsatt fram till 1978 då sista gruvan stängde. Stadsbebyggelsen upptogs på UNESCOs värdsarvslista 1980 och är väldigt vacker. Men ett besök i staden gör sig bäst i soligt väder, då man kan strosa längs gatorna och ta en kaffe på en av de många söta uteserveringarna. Tyvärr var vädret inte det bästa så vår stadsvandring blev väldigt kort. Dock passade vädret ypperligt till en tur ner under marken, så vi åkte ut till Olavsgruvan som ligger 13 km utanför Røros mot svenska gränsen.

Olavsgruvan är Røros enda besöksgruva och ligger på det stora Storwaltzområdet där ett flertal av byns många gruvor låg. Gruvan som var i drift1936-1972 ligger under den mindre Nybergetgruvan som var verksam 1650-1717 samt 1861-1890. Då Nybergets koppar tog slut stängdes gruvan men 1936 hittade man nya fyndigheter under den gamla ådran och Olavsgruvan öppnades.

Den guidade turen genom Nyberget och Olavsgruvan går man till fots 50 meter under jorden och 500 meter in. Ljud- och ljuseffekterna är en rolig detalj som gör turen spännande även för barn. Den är dock inte handikappanpassad och har många branta trappor och halkiga partier. Glöm inte varma kläder och bekvämma skor som tål väta då gruvgolvet kan vara lerigt på sina ställen. Norska kronor kan också vara bra om man vill fika vid gruvan. Turen kostar 90 NOK för vuxna eller 125 NOK i kombination med besök på Smelthytta.

Vägen från Røros till gruvan är guppig, trasig, väldigt smal och framför allt en bit över mark utan skyddsbarriärer så den kan vara lite läskig att köra på vilket kan vara bra att tänka på om man inte är säker bakom ratten.

Rolig trivia för oss svenskar är att vinterscenerna från teveserien Pippi Långstrump spelades in i Røros.

Följ gärna med imorgon då jag berättar om vår vandring till Mittåkläppens topp!

Hemsida: www.roros.no

Annonser
Det här inlägget postades i Resor och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till En dagstur till Røros i Norge

  1. Per Gillberg skriver:

    Bra och informativ.

Vad tycker du om inlägget? Kommentera:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s