Grinda i Stockholms skärgård

Som framgår av förra blogginlägget så fyllde jag 30 år i helgen. Johan brukar överraska med lite äventyr på min födelsedag och så var även fallet i år. Johan tog med mig och Lilla A till ön Grinda i Stockholms skärgård. Eftersom jag fått sovmorgon kom vi först ut på eftermiddagen. Så efter en glass och en drink nere vid vattnet åt vi en god trerättersmiddag och övernattade på värdshuset. På söndagen tog vi en kort promenad till högsta punkten och njöt av utsikten och solen. Därefter åt vi lunch på Framfickan medan regnet öste ned utanför innan vi tog båten tillbaka till fastlandet.

Maten på Grinda Wärdshus höll väldigt hög nivå och tjejen som serverade oss var både trevlig, välkomnande och service minded. Wärdshuset har även fått olika utmärkelser för sin goda mat. Det skadade inte heller att Lilla A sov snällt i sin babylift bakom mamma hela middagen, så hennes föräldrar fick en mysig stund på tu man hand. Framfickan hade dock mer blandad kvalitet. Utsikten och miljön var riktigt mysig, Johans lax och min jordgubbsefterrätt var bra medan kycklingen i min fisksmakande ceasarsallad smakade mer som papper än kött. Det var inget fel på dryckesutbudet, men tjejen i baren fick inte direkt betyg i trevlighet.

Om Grinda
Man tror att människor har bott på Grinda sedan medeltiden och brukades av skärgårdsbönderna fram till början på 1900-talet. Därefter har ön bytt ägare ett par gånger, men sedan 1998 ägs ön av Skärgårdsstiftelsen.

Grinda kan besökas året runt och ligger tillräckligt långt bort från tätbefolkat område för att ge en riktig lantlig skärgårdskänsla, men tillräckligt nära för att man fort ska kunna ta sig dit på en dagstur från Stockholm. Grinda är relativt barnvagns- och rullstolsanpassat då det finns grusvägar och ramper upp till serveringarna och båtbryggorna. Dock är landskapet väldigt kuperat och på sina ställen otillgängligt, vilket kan vara bra att veta om man vill ge sig ut på vandringsturer. Stora delar av ön, som högsta punkten går endast att nå till fots. För de som vill bada finns det både sandstränder och vackra klipphällar som man kan dyka ifrån. På ön kan man även hyra kajak, basta, besöka gårdsbutiken och djuren, vandra längs naturstigen till södra udden eller klättra längs klipporna på norra sidan.

Jag har bara varit på Grinda en gång förut, men tycker väldigt mycket om ön och rekommenderar varmt ett besök för de som vill uppleva skärgården på ett lättare sätt med bra tillgänglighet och tillgång till alla bekvämligheter.

Hur man tar sig dit
Man kan antingen ta sig dit med egen båt eller åka med en av skärgårdsbåtarna från Stockholm, Nacka Strand, Vaxholm, Lidingö och Värmdö. Båt från Stockholm tar ca en timme och från Vaxholm åker du på ca en halvtimme. Läs mer om transporter på Grindas hemsida eller på SL.se.

Hemsida: grinda.se eller Skärdgårdsstiftelsen – Grinda 

Annonser
Det här inlägget postades i Resor och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Vad tycker du om inlägget? Kommentera:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s