Ny behandling för strokepatienter

Den 27 september 2008 avled min far efter en 7 år lång kamp mot de strokes han drabbades av. Min far blev bara 67 år gammal och hans liv förändrades radikalt då han endast en månad efter sin 60-årsfest blev förlamad i hela vänster sida.

Min far var en social enstöring, det vill säga att han älskade att vara med människor, men även att vara ensam. Han kunde packa sin bil med proviant, köra iväg till en enslig klippa någonstans i de norska bergen och bara sitta där, fota lite stenar och titta på regnet i tre veckor. Hans mörka röst och bullrande skratt gjorde att man aldrig behövde tvivla på var han befann sig och hans släktingar och vänner kände honom som en frispråkig, envis och rolig man med rå humor och starka politiska åsikter. Därför blev det extra påtagligt när allt detta plötsligt togs ifrån honom eftersom han inte längre kunde gå utan var tvungen att sitta i rullstol, inte kunde äta eller prata på grund av förslappningen i halsen och svalget och inte fick något ut av att titta på teve på grund av sin starr. Han blev beroende av konstant övervakning av personal som matade honom, bytte på honom, hjälpte honom med mediciner och så vidare. Han kunde inte längre bara sätta sig i bilen och åka iväg när han kände naturen kalla på honom. Han kunde inte längre säga till folk att lämna honom i fred. Han kunde nästan ingenting – i 7 år. Allt detta på grund av att vi fortfarande inte har hittat bra, fungerande behandlingar för strokepatienter.

Men för några veckor sidan redovisade forskare på Lunds Universitet att de upptäckt ett ämne som visat sig kunna hjälpa hjärnan att snabbare återhämta sig från skadorna efter en stroke. Idag kan man endast akutbehandla patienter med blodförtunnande medel och det är endast ca 10 procent av alla patienter som hinner få denna behandling i tid. Ändå drabbas ca 30 000 personer av stroke i Sverige varje år. Efter ett år är 20 % avlidna och 30 % klarar inte att sköta sig själva. Stroke är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. Just därför är det så viktigt att vi hjälper forskarna att hitta nya behandlingar så att färre människor drabbas av det helvete min far gick igenom. Du kan hjälpa forskarna genom att skänka pengar till Hjärnfonden. Det gör jag.

AKUT-testet
Lär dig AKUT-testet så att du bättre kan hjälpa till ifall någon i din närhet drabbas av en stroke:

Ansiktet hänger. Förlamning i ansiktet?
Kroppsdel. Ena armen kan inte hållas i luften 10 sek.
Uttal. Språket är sluddrigt och orden kommer fel.
Tiden är dyrbar.

Om något av detta stämmer in, ring genast 112!

Lär dig mer om hjärnan och hjärnsjukdomar på Hjärnfondens hemsida eller på Hjärnans dag 2011 som turnerar i Sverige med start i Stockholm den 17 mars. För program och tider, klicka här.

Annonser
Det här inlägget postades i Familj & relationer, Hälsa och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ny behandling för strokepatienter

 1. Sine skriver:

  Magen vrider sig någon cm varje gång man tänker tillbaka på det. Vila i frid, far.

 2. Carl Stridsberg skriver:

  Det var sorgligt att läsa om din pappa, så levnadsglad och naturälskande. Och så bara plötsligt drabbas av stroke.. Förstår att han trivdes i de Norska bergen. Har en del vackra bilder därifrån på min hemsida..

  Din pappa fick i alla fall säkert vara med om mycket fina upplevelser på sin vandring här på Jorden. Och så fick han sätta en underbar dotter till Världen!

  Det var vackert skrivet om honom av dig! Tack för att du delar det med oss.

  Och Hjärnfonden ska jag lägga till på min andra sajt; http://www.sverigesurfen.com

  Bästa hälsningar
  Carl Stridsberg

  • Towe skriver:

   Tack för de värmande orden Carl, och för att du hjälper mig sprida kunskapen om Hjärnfonden!

   Ja, kärleken till de norska bergen delade vi definitivt. Bergslandskap i allmänhet är fortfarande det vackraste jag vet, kan fortfarande få rysningar av välbehag när jag står uppe på en bergtopp och ser ut över vidderna. Sommar som vinter.

   Han skulle blivit 70 år idag. Må han vila i frid.

   //Towe

 3. Carl Stridsberg skriver:

  Det gör jag gärna Towe!

  Har lagt upp länken till Hjärnfonden nu på Sverigesurfen.com´s startsida nu. OBS! Du kan behöva uppdatera sidan för att se den. Syns även på min Twittersida just nu…

  Må du få ett långt och lyckligt liv med din familj , Towe!

  Bästa hälsningar
  Carl

Vad tycker du om inlägget? Kommentera:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s