Skansen – ett levande museum

Det var strålande sol och inte ett moln på himlen när jag i somras besökte Skansen för första gången sen jag var en liten flicka. Trots att jag och min syster varit vuxna länge nu, så var det roligt att uppleva Skansen på ett på-Skansen-med-barn-vis med mamma. Vi åt sockervadd och popkorn i kon medan vi tittade på djur och inspekterade alla gamla vackra byggnader som importerats från hela Sverige och hade fantastiskt roligt!

Skansen är ett friluftsmuseum på Djurgården i Stockholm. Faktum är att det är det första friluftsmuseet i världen och öppnade redan 1891. I slutet av 1800-talet hade folk börjat flytta in till städerna för att arbeta i fabrikerna och lämnade sina gamla gårdar ute på landsbygden. Grundaren Artur Hazelius reste mycket och såg hur gamla byggnader stod och förföll runt om i Sverige och bestämde sig för att öppna ett museum mitt i Stockholm där man kunde lära sig om byggnader, växter och djur från hela Sverige.

Varje år besöker över 1,3 miljoner människor Skansen som visar omkring 150 historiska byggnader från hela Skandinavien. Den äldsta byggnaden är det norskt hus från 1300-talet och den nyaste är en kopia av en järnhandel i Hudiksvall från 1930. Museet, som även är ett zoo, har både svenska och utländska djur, ett akvarium och en nöjespark för barn från början av 1900-talet.

Om du aldrig har besökt Skansen tycker jag det är ett självklart val nästa gång du är i Stockholm, oavsett tid på året. Bästa tiden att besöka museet är på sommaren, men även under vintern finns massor av aktiviteter som julmarknader och temavandringar.

För information om priser, öppettider etc, besök Skansens hemsida: http://www.skansen.se
För turistinformation i Stockholm, besök Stockholms Turistbyrå.

Bookmark and Share

Annonser
Det här inlägget postades i Resor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Vad tycker du om inlägget? Kommentera:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s