Ta ett dopp i fjällvärldens egen jacuzzi

Igår berättade jag om vår vandringstur på Hamrafjället. Idag ska jag berätta om Funäsfjällens absolut vackraste vandringstur.

Guldtur 19: Tväråfallet
När vi frågade på Funäsdalens turistbyrå vilken tur vi skulle ta om vi bara hann med en så svarade de alla samma sak – ”Guldtur 19”. Samma svar fick vi från folk på det lokala kaféet Villan 1951.  Och när vi själva tog turen förstod vi varför.

Vandringen börjar i väldigt lättvandrad platt terräng längs med Ljusnan fram tills man korsar älven vid en liten stuga. Därefter passerar man en äng som i juli bjuder på en vacker blomsterprakt med midsommarblomster, sällsynta orkidéer och Härjedalens egen landskapsblomma Brunkullan. När man passerat ängen börjar stigningen längs Tvärån som efter ett par kilometer blir till en desto svårare stigning uppåt längs med vackra vattenfall. I slutet av vattenfallen kommer man fram till det som kallas ”Tväråpoolen” – fjällvärldens egen jacuzzi.

Här kan man välja att vända hemåt, men jag rekommenderar starkt att man fortsätter en bit upp för det tar inte lång tid förrän man är uppe på fjället och utsikten är minst sagt sagolikt vacker.

Guldtur 19 är 16 km lång med 100 meter höjdskillnad. Men trots att den här turen är mycket längre än den förra så tyckte jag att den var mycket mindre ansträngande. Det är visserligen svårare terräng med steniga och våta partier, men turen tar lika lång tid att vandra och har inte lika stora höjdskillnader. Dock är turen delvis dåligt markerad och det krävs att man ibland har ett gott lokalsinne för att hitta rätt bland stenar och stigar.

För mer information om Guldtur 19, klicka här.

Tips! Packa en ordentlig lunch och ät dem med utsikt över fjällen innan du vandrar neråt igen. Glöm inte badkläder!

Upplev fjällen du också!
Om du vill prova andra turer än de jag tipsat om här, läs mitt förra blogginlägg om Guldtur 14 eller turerna vi tog med barnen förra året. Du kan också besöka Funäsfjällens hemsida för en komplett guide till alla guldturer eller andra upplevelser i fjällvärlden. Alla Guldturer har en vägbeskrivning på svenska, engelska och tyska. Flera av dessa rutter är även barnvänliga. För mindre barn eller barn som är oerfarna i fjällen rekommenderas KulTurerna, 10 roliga och lärorika turer där barn kan uppleva saker medan de går.

Klicka på bilderna ovan för att göra dem större

Bookmark and Share
Annonser
Det här inlägget postades i Resor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Vad tycker du om inlägget? Kommentera:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s