Reglerna för presstöd och källkritik bör skärpas!

Presstödsnämnden måste vara politiskt neutral. Tyvärr, kanske man kan säga i detta fall eftersom jag naturligtvis inte heller vill ge mina skattepengar till en nationalsocialistisk tidning. Men vi kan inte, som reglerna ser ut idag – neka dem stöd. Problemet, som jag ser det handlar dock inte endast om att en nationalsocialistisk tidning kan ta mina skattepengar. Det handlar även om journalistiken brist på källkritik. Kanske har stödet spelat ut sin roll?

Debatten om presstödet var varit hård de senaste dagarna sedan Nationell Idag beviljades presstöd i förra veckan. Frågan är om presstödet delas ut allt för lättvindigt och kanske till och med ska slopas helt? Det är inte förbjudet att ge ut en tidning, så länge den inte strider mot lagen. Men det är inte samma sak som att alla som startar en tidning ska få statligt stöd. Jag tror att det finns fler tidningar, utöver Nationell Idag som inte behöver/bör få stöd som får presstöd idag.

En del menar att stödet spelat ut sin roll när den journalistiska mångfalden finns ändå. Jag menar att problemet delvis beror på att tidningarna inte har samma källkritiska krav på sig som exempelvis forskare. Idag får man stöd om man bland annat har levererat en nyhetstidning minst en gång i veckan i sex månader. Men det anmärkningsvärda är att det inte står någonting om krav på källkritik och faktavärdering. Varför?

När jag läste historia vid Lunds Universitetet blev vi hårt drillande i källkritik och näst intill hjärntvättade med hur man förhåller sig till materialet. Vi fick lära oss att det inte fanns några ”sanna teorier”. Det beror helt på vilka fakta man hittar för att stödja respektive falsifiera en teori. Men detta verkar inte vara lika självklart för journalister. Jag läser ofta artiklar som är uppenbart vinklade och tevetablåerna kryllar av program som ska tillhandahålla fakta, men där det är tydligt att man undanhållit fakta från tevetittarna då dessa inte passade in i programmets sensationsrubricering. Är detta den typ av journalistik vi ska stödja med våra skattepengar? Oavsett om tidningen säger sig vara politiskt oberoende, kommunistisk, liberal eller nationalsocialistisk bör de gå under samma regelverk och då hade kanske flera tidningar bör bli fråntagna sitt stöd?

Presstöd eller inte presstöd?
Om vi överhuvudtaget ska fortsätta med presstöd idag, bör vi se över reglerna och skärpa dem. De bör vara hårt knutna till såväl källkritiska regler om pressetiska. Om man inte upprätthåller pressetiken och de källkritiska reglerna har man inte rätt till stöd. Punkt. Det är inte välgörenhet vi sysslar med. Om presstödet ska främja journalistisk mångfald bör det faktiskt finnas rättesnören för vad som är och vad som inte är nyhetsjournalistik.

För att få bukt med slarvandet med källkritiken menar jag att vi bör uppgradera journalistutbildningarnas källkritiska kurser rejält. Journalister bör ha lika många kurser i ämnet som historikerna, de skriver ju faktiskt nutidshistoria. En artikel där man undangömt fakta som inte passar med teorin, är en felaktig artikel. Det etiskt och moraliskt förkastligt att utelämna fakta som inte passar artikelns sensationsrubriker och därmed bör stöd inte utlämnas till tidningar som för en sådan journalistik.

Bookmark and Share

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Vad tycker du om inlägget? Kommentera:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s