Vinden har vänt – men häxjakten fortsätter i Bjästa

Nu har det gått inflation i det här. I onsdags visade Uppdrag Granskning vad som händer när en hel by mobbar ut en våldtagen flicka. En fruktansvärt och starkt program som berörde tusentals svenskar. Även mig.

Men programmet handlade inte bara om våldtäkten eller att Bjästaborna trots bevis inte trodde på ”Linnea”. Det handlade minst lika mycket om att en hel by hetsade varandra till att säga hemska saker om en våldtagen flicka. Hur man i grupp åstadkom ytterligare skada mot en flicka som redan gått igenom mer än man ska behöva när man är 14 år. Hur ytterligare en flicka blev våldtagen, för att ingen ville inse vad som hänt. Hur ingen ville lyssna och hur en flicka tillslut var tvungen att fly sitt hem för att den kollektiva mobbningen från en hel by blev för mycket för henne.

Och nu har det hänt igen. På facebook-gruppen Hon våldtogs på skolan – pojken hyllades som blev till för att visa stöd för Linnea, lyckades hatfulla människor igen gadda ihop sig och hetsa varandra till att skriva hemska saker på internet. Precis som i gruppen som hatade och hotade flickan, vill man nu istället mörda, avrätta eller skada pojken och byborna i Bjästa. Det har till och med gått så långt att administratören för gruppen har varit tvungen att stänga av loggfunktionen för fler inlägg, då de blev för grova.

Gör inte som Bjästa
När jag ser vart den här debatten är påväg undrar jag: Lärde ni er ingenting av den här händelsen? Hela problematiken i Bjästa handlade ju om hur man kan hetsa varandra till att göra och säga saker man annars inte skulle sagt. Hur man hatade, utan att försöka förstå och sätta sig in i fakta. Att göra likadant mot Linneas mobbare gör ingen gott. Pojken våldtog henne. Han är dömd för det och får hjälp med att bearbeta sina problem. Det hjälper inte att våldta honom tillbaka. Det hjälper inte att mörda honom. Det hemska som hände i Bjästa blir inte ogjort för att ni hatar tillbaka. Sänk er inte till deras nivå. Ni visar bara hur en häxjakt som den i Bjästa blev möjlig genom att starta en ny häxjakt. Låt oss inte göra som lynchmobben i amerikanska södern, eller Nazityskland under 30-talet gjorde. Det måste ta ett slut nu. Ta ert förnuft till fånga nu svenskar, innan det är för sent. Vänd istället debatten till att handla om hur vi arbetar för att det som hände i Bjästa inte händer igen.

Bookmark and Share

Annonser
Det här inlägget postades i inrikespolitik, Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vinden har vänt – men häxjakten fortsätter i Bjästa

  1. Anonymous skriver:

    Det bör rättsliga åtgärder, och det kraftiga, på alla så kallade vuxna inblandade. Där efter lär det bli regäla omflyttningar inom kommun, skola och kyrka.

  2. Det är faktiskt skrämmande att människor inte tänker efter före utan låter mobbmentaliteten härska.

  3. Magnus skriver:

    Just precis. Och utöver det borde den främsta lärdomen av det här vara att aldrig ta påståenden, rykten och skvaller som sanningar, utan försöka att bilda sig sin egen uppfattning om människor. Det gäller även SVT-reportage. Jag vet absolut inget om vad som hänt i Bjästa utöver vad media förmedlat, men jag tvivlar starkt på att Uppdrag granskning i alla avseende gav den absoluta och objektiva sanningen.

    (Med detta vill jag inte på något sätt förneka att övergrepp begåtts mot flickorna, utan bara påpeka att vi som bara sett ett TV-reportage egentligen vet rätt lite.)

Vad tycker du om inlägget? Kommentera:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s