Politiska Sverige har gått amok!

Nu har jag officiellt tröttnat på partipolitik. I alla fall den som just du förs i svensk politik idag. Maken till pajkastning får man leta efter…

Jag minns när jag i förra valrörelsen irriterade mig över att Maud Olofsson envist försökte etablera det negativt laddade öknamnet ”Vänsterkartellen” på sina motståndare istället för att visa väljarna sin egen politiska ståndpunkt i en viss fråga. Jag tyckte att det inte tillförde debatten någonting att hon hellre kastade skit på motståndarna och använda sig av nedsättande öknamn för att vinna ett argument än förde en politisk diskussion.

Och innan ni börjar gapa – Nej, jag menar inte att Maud Olofsson var ensam om, eller först med, pajkastningen, bara att det var hennes envisa kamp för att etablera ”Vänsterkartellen” som jag reagerade mest på i förra valkampanjen. Ni har säkert flera egna exempel på andra politiker från röda, gröna eller randiga delar av den politiska färgskalan som ni tycker varit värst i pajkastningen. Och det är precis det jag vill komma till. Alla har vi flera exempel på hur våra politiker hellre kastar paj än för fram sin egen politik. Och situationen har förvärrats avsevärt sedan förra valet. Gränsen politik och smutskastning har suddats ut.

Maud Olofssons tjuvnyp känns små i sammanhanget
I partiledardebatten för ett par veckor sedan fick vi se tydliga bevis på detta. Båda sidor hävdade starkt att motståndarnas politik var usel, men hade svårt att visa vad som var så förträffligt med deras egen. Flera gånger då en debatt närmade sig en känslig fråga, tog man till smutskastning istället för att hävda sina egna argument.

Och nu har även väljarna tappat besinningen. Politiska Sverige har gått amok och ingen verkar ta någon notis om det! Maud Olofssons tjuvnyp känns numera små i sammanhanget. För vad har inte dykt upp på Facebook om urfjantiga grupper som Kan den här lyktstolpen få fler fans än Mona Sahlin? och Kan den här soptunnan få fler fans än Fredrik Reinfeldt? Väldigt många av mina vänner har valt att gå med i antingen den ena eller den andra gruppen. Man kan även välja att rösta på vargar och sengångare istället för svenska politiker. What’s the friggin point? Vad vill ni uppnå genom att visa att ni kan rösta in en lyktstolpe i riksdagen?

Har svensk politik urvattnats?
När jag frågade min omgivning varför man väljer att gå med i en facebookgrupp som stödjer soptunnor i riksdagen, fick jag argumentet att det ju visar en poäng att t.ex. Mona Sahlin inte har något folkligt stöd om en lyktstolpe får fler väljare än henne. Men herre gud! Vad är det för larv? Det enda ni har bevisat är att de som röstar på lyktstolpen inte tänker rösta på Mona och de som röstar på soptunnan kanske inte gillar mr Doggy Eyes. Men vem av er vill ärligt talat ha en lyktstolpe att representera er i vårdfrågorna i riksdagen? Antalet anhängare i de olika grupperna kan möjligen vara något för Sifo att sätta tänderna i, men det hör verkligen inte hemma i den allmänna politiska debatten. Folk som är fans i en sådan här grupp (ja, jag vet att många av mina vänner kommer hänga mig nu), kan lika gärna delta i ”Om jag får 1000 fans innan fredag så förvandlar jag mig till en groda”-gruppen. Den har lika mycket politiskt värde och ligger ungefär på samma politiska nivå.

Har svensk politik urvattnats till den grad att man inte längre intresserar sig för vad blocken faktiskt vill med Sverige? Har tröttnat så mycket på politikerna att vi hellre röstar på lyktstolpar än människor?

Det är dags att vakna Sverige. Vi måste få tillbaka en tydlig politik där partierna inte vänder kappan efter vinden utan faktiskt för en tydlig linje på vad DE vill att Sverige ska vara, inte vad de tror att vi vill höra. Vi behöver något att välja mellan, inte bara mjäkiga politiker som försöker vinna röster från väljare som inte längre kan se skillnad på rött och blått.

Mitt förslag är därför som följer:
Gå med i precis vilken facebookgrupp du vill, men glöm inte att ta reda på vad politikerna FAKTISKT vill med sin politik. Sänk dig inte till deras nivå. Låt dem inte komma undan med den pajkastning som har ökat lavinartat och som uppenbarligen blivit en folktrend även på Facebook. Ge inte upp på politiken. Låt istället bli att rösta på de politiker som kastar paj, även om de tillhör ditt eget parti. Visa dem att du inte finner dig i att bli överkörd i smutskastningspolitiken istället för att bli en del av den. Visa dem vem som verkligen bestämmer i Sverige.

Bookmark and Share

Annonser
Det här inlägget postades i inrikespolitik, Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Politiska Sverige har gått amok!

  1. Magnus skriver:

    Jag håller med om lyktstolpandet och har själv skrivit något liknande tidigare men det var en sak jag reagerade över.

    I slutet uppmanar du att vi inte ska sänka oss till politikernas nivå och det är faktiskt en lite skrämmande tanke. Vi utgår ifrån att Sveriges politiker (kan säkert stämma men är kusligt) är lite sämre än gemene man.

  2. Towe skriver:

    Ja, jag hoppas verkligen inte att det är så att politikerna är sämre än gemene man. Jag känner otroligt många engagerade och duktiga politiker som verkligen inte passar in i mönstret. Men det är lätt att trilla dit antar jag. Det är lätt att när en börjar så följer de andra i samma spår. De trissar upp varandra till att vara en lägre och lägre nivå. Istället för att engagera människor i sin politik försöker man vinna billiga röster genom att appellera till människors sämre sidor… och det irriterar mig.

    Men vi får väl hoppas att detta negativa trend får ett slut och att politikerna tar sitt förnuft till fånga och ändrar spår, alternativt att väljarna visar missnöje med denna trend.

Vad tycker du om inlägget? Kommentera:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s