Det behövs en skolmatsdebatt

Tittade precis på Matakuten på TV4, en svensk version av Jamie Olivers Jamie’s school dinners där tre kockar försöker få tre svenska skolkök att laga bättre mat, med mindre halvfabrikat. Samtidigt går Bert Karlsson runt till olika myndigheter för att förstå vad som gör att man kvalitetskontrollerar allt i skolan utom maten. Frågan de ställer sig är – Hur kan man låta barnen äta sådant man inte själv skulle vilja stoppa i sig?

Näringsfattig men tillsatsrik mat
I dagens program kom man i programmet exempelvis fram till att barnen får i sig omkring 60 olika sorters tillsatser som smakämnen, förtjockningsmedel, emulgeringsmedel, konserveringsmedel och färgämnen i veckan. Dessa ämnen är inte bara till för att dölja den dåliga kvaliteten på ursrungsprodukten, utan också farliga i sig. E621 (natriumglutamat) är en smakförhöjare med bieffekter som huvudvärk, leverskador, allergiska reaktioner, hormonstörningar, illamående osv. Azofärgämnen som E102, E122 eller E129 kan framkalla allergiska reaktioner och flera av dessa färgämnen är förbjudna i stora delar av världen. Några var tidigare även förbjudna i Sverige, men förbudet hävdes efter inträdet i EU. Natriumbensoat (E211) är ett konserveringsmedel som i kombination med askorbinsyra (C-vitamin) blir cancerframkallande, dvs. en reaktion som kan komma av att du dricker lightläsk i kombination med att du äter citrusfrukter. Och listan kan göras mycket längre. Utöver E-nummer i maten serveras även frysta eller förkokta produkter där en del av de vitaminer, mineraler och naturliga smakämnen som finns i produkten försvinner. Detta ger inte bara en tråkigare, smaklösare mat utan också en mindre näringsrik sådan.

Och samtidigt som vi förfäras över alla E-nummer som finns i halvfabriken och har hetlevrade diskussioner om huruvida lightprodukterna är bra eller dåligt för hälsan, så fortsätter skolorna att ge barnen cancerframkallande, växthämmande, allergiframkallande skitprodukter. Hur kan man som förälder acceptera detta? Hur kan man inte ens reflektera över vad ignorans gör för våra barns utveckling? Hur kan politikerna tycka att detta är ok?

Samma budget för bättre mat?
I programmet menar kockarna på att man med samma budget som den man har idag kan göra nyttigare mat med färre halvfabrikat. Om detta stämmer, varför fortsätter kommunerna att servera halvfabrikat?

Några menar att problemen beror på lagen om offentlig upphandling. Man måste välja det billigaste alternativet av de leverantörer som erbjuder produkter som klarar kraven. Men då undrar ju jag, vem har ställt så låga krav så att man tvingas välja cancer- och allergiframkallande produkter till skolmaten? Det kan ju bara vara politikerna.

Andra menar att det beror på personalbrist. Den nöten är ju givetvis hårdare att knäcka, men inte omöjlig. Framför allt är det ingen ursäkt att inte utnyttja de resurser man har på bästa sätt. Exempelvis tar det sannolikt lika lång tid att hacka färska grönsaker som att koka frysta. Det tar antagligen längre tid att koka riktig potatis framför färdigkokta, men medan man övervakar kokningen finns det säkert massor av andra saker man kan göra för att fördriva tiden.

Det finns självklart flera problem som är svårare att hantera än andra, men att man inte ens försöker lösa dessa problem är skandalöst. Vi hör ofta om den dåliga mat som serveras på sjukhus och ålderdomshem, men debatten om skolmaten verkar ha gått alla förbi. Det är ju vår framtid som sitter där och trycker i sig den där skiten fem dagar i veckan.

Det är möjligt att Matakuten inte lyckas hjälpa skolorna, eller att de överdriver saker. Men det spelar ingen roll. För en sak är säker, debatten behövs och det är hög tid att vi försöker hitta lösningar för att förbättra skolmaten för våra barn.

Annonser
Det här inlägget postades i Hälsa, inrikespolitik, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Det behövs en skolmatsdebatt

  1. Anonymous skriver:

    FETWORD!!

    En bra början vore att försöka locka föräldrar att äta i skolan ibland (och betala en slant för det). Transparens = första steget till förändring.

  2. Anonymous skriver:

    Ändå inget mot Japan där man serverade barnen delfinkött. Delfinerna är högst upp i näringskedjan och ingenstans är koncentrationen av dioxiner och kvicksilver så hög som där.

Vad tycker du om inlägget? Kommentera:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s