Polisbrutaliteten vid utvisning av asylsökande irakier

Natten till torsdag, går danska polisens insatsstyrka in i Brorson kirke i Nørrebro i Danmark för att tvinga ut 19 irakier ur kyrkan. Irakierna befann sig i kyrkan för att gömmas undan utvisning, då de nekats asyl.

Då irakierna inte självmant kommit ut ur kyrkan, valde polisen att gå in i kyrkan mitt i natten och dra ut de irakiska männen under våldsamt tumult framför ögonen på deras kvinnor och barn. Under aktionen förstördes även stora delar av kyrkans inredning. Brorsons kyrkopräst uppskattar skadegörelsen till ett belopp på ca 700.000 danska kronor.

I den kristna världen finns tydliga regler för kyrkofrid. En kyrka och dess gravplats ska vara en plats för kontemplation och fred. Lagen om kyrkofrid har funnits sedan urminnes tider i Sverige och lagstadgades vid Alnöstadgar 1280. I Sverige finns lagen fortfarande, om än i mildare omfattning. Det finns inga lagar om kyrkoasyl längre, varken i Sverige eller Danmark, men när man väl öppnar för vapen och våld i en kyrka har man för alltid brutit de sociala regler som omfattar kyrkofriden. Många danskar var emot utvisningen av irakierna, men också det faktum att polisen valt att gå in i kyrkan trots kyrkofriden. Kyrkoasyl har möjligen känns onödig i en demokratisk värld, relativt fri från förföljelse. Men i veckan fick se ett bevis på just varför kyrkoasyl kanske bör övervägas på nytt.

Nästa skandalösa händelseförlopp var när bussen med de irakiska männen skulle lämna platsen. Massor av demonstranter ville visa sitt missnöje och hade därför satt sig i vägen för bussen. Flera medier har i dagarna visat fruktansvärda bilder på poliser som slagit en kvinna i huvudet med en baton och en annat klipp visar en ung kvinna som blir slagen åtta gånger med en batong då hon sitter på asfalten för att hindra bussen med irakier från att köras bort. Till och med när flickan försöker fly, fortsätter polismannen att slå henne tills hon faller ihop. Detta har givetvis chockerat många danskar och händelsen debatteras just nu flitigt i medierna.

Danskarna är dock delade i frågan och mer delade än man skulle kunna tro. Det är nämligen flera som anser, däribland polischefen, justitieministern och flera andra politiker att poliserna handlat rätt. Jag kan förstå att man som politiker inte kan fördöma en enstaka händelse, det är domstolarnas jobb. Men man kan ta avstånd från polisbrutalitet i allmänhet. Det anser även Libral Alliances ledare Anders Samuelsen som anser att man bör ha en förtroendeomröstning om regeringsmakten om justitieministern inte tar tydligt avstånd i frågan.

Kyrkofrid och kyrkoasyl må höra forntiden till men att gå in i en kyrka för att med våld föra ut oskyldiga människor, förstöra kyrkans inredning för tusentals kronor och misshandla fredliga demonstranter utanför ligger också forntiden till och en demokratisk stat som Danmark bör inte acceptera sådan polisbrutalitet.

Se de våldsamma videoklippen från torsdagsnatten utanför Brorsons kyrka här och här och se om du tycker polisen använder nödvändigt våld mot en attackerande person.

Annonser
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Polisbrutaliteten vid utvisning av asylsökande irakier

  1. Zejhi skriver:

    Det var ju inte direkt polisen som pajade massa inredning i kyrkan och klättrade i orglar? Och vill man inte flytta på sig när man ska skicka hem ett gäng irakier som befinner sig i danmark utan någon rätt att få stanna kvar ska man ta mig fan smaka på batongen…

Vad tycker du om inlägget? Kommentera:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s