Swine flu parties – Höjden av dumhet?

Sverige laddar inför svininfluensans slag mot Sverige i höst. Den numera pandemistämplade H1N1-influensan (även kallad svininfluensan) är här. Hur många kommer bli drabbade? Hur många dör och hur många sjuka? Är det en överreaktion vi hör i media eller är det så farligt som myndigheterna tror? Sverige antas få 400.000 smittade, men färre än vanligt förväntas dö. Hur hänger det ihop? Oavsett vad, hänger jag med i debatten. Om inte annat för att jag varje vecka måste täcka de danska mediernas täckning av influensan. Så vad händer?

How to: Självmedicinera din granne till döds
Senaste nytt är att människor i Storbritannien deltagit i så kallade Swine flu parties. Festerna går ut på att människor som blivit smittade av svininfluensa bjuder in till en smittfest. Orsak: Andra vill bli smittade nu när smittan är mindre farlig i hopp om att bli immuna mot den senare när den muterat och blivit ännu farligare.

Det finns dock ännu inga faktiska bevis på folk som deltagit på dessa fester, men nyheten har oroat såväl läkare som myndigheter som uppmanar till besinning. Det finns nämligen inte heller några bevis för att man blir immun för att man haft svininfluensan. Sjukdomen är fortfarande relativt okänd och ingen vet vad som händer när den muterat. Genom att hjälpa smittan att sprida sig kan man göra den farligare och mer resistent fortare utan att vara säker på immunitet. Man kan mycket väl få den igen och då har man redan smittat massor av andra människor som kanske inte hade så starkt immunförsvar. Det räcker med att man smittar en äldre, ett spädbarn, en gravid eller en cancersjuk patient och sen har man ett liv på sitt samvete.

Kommer trenden till Sverige?
Tyvärr finns det även människor här i Sverige som verkar tro att svininfluensafester funkar/är en bra idé. Detta är skitfarligt och inget man ska leka med på egen hand. Hur kan man vara så urbota dum och framför allt egoistisk att man inte tänker på alla de som blir smittade om man själv blir smittad. Om nu sjukdomen är så farlig att 400.000 svenskar(i nuläget) förväntas insjukna i worst case scenario, hur många dör inte då om fler smittas fortare? Alla vänner, kollegor, familjemedlemmar, människor på tunnelbanan eller barnens dagis. Tänk att behöva leva resten av livet och veta att om inte du hade gått på den där festen och hade blivit smittad kanske inte någons bror, farfar eller nyfödda hade dött. Dessutom är risken att myndigheterna inte hinner skaffa mediciner eller vårdplatser för alla som insjuknat och sjukdomsförloppet speedas upp på grund av ett gäng idiotiska ”självmedicinerare”.

Jag hoppas verkligen att myndigheterna har fel. Jag hoppas att sjukdomen inte blir så kraftig som man befarar. Men om den blir det, som hoppas jag verkligen att de människor som deltar på en ”smittfest” blir dömda för vållande till annans död. Då behövs inga terrorister, det fixar landets invånare själva.

Annonser
Det här inlägget postades i Hälsa, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Swine flu parties – Höjden av dumhet?

  1. Elin skriver:

    Folks dumhet slutar aldrig att förvåna!

Vad tycker du om inlägget? Kommentera:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s