Pinsamt , Jytte

I morse tittade jag på tevedebatten i SVT:s morgonsoffa. Debattörerna var Niklas Wykman (ordf MUF), Jytte Guteland (ordf SSU) samt programansvarig för Europavalet på You Tube (minns ej namnet). De diskuterade varför det gått så bra för Miljöpartiet och Piratpartiet och varför de två stora partierna Moderaterna och Socialdemokraterna fått så dåliga resultat, framför allt när det gäller unga väljare.

De var alla överens om att miljöfrågor och integritetsfrågor var problemet. Båda de stora partierna har visat avsaknad av förståelse för dessa frågor och underskattat vikten av dessa frågor hos unga väljare (hur detta nu har kunnat undgå dem!). Samtidigt har MP och PP visat precis motsatsen. Detta har båda de stora partiernas ungdomsförbund förstått. Både Jytte och Niklas har skrivit debattartiklar, diskuterat på bloggar osv. om hur de tycker att deras moderpartier bör ställa sig i frågan. Båda vill att deras moderpartier river de nya lagarna.

Det var en jättebra debatt, där man verkligen försökte förklara att det inte handlar om fildelning utan om rättssäkerhet och integritet. Men sen klantade Jytte till det. Niklas Wykman sa att han tyckte att ungdomspartiernas ansvar nu bör vara att tillsammans få moderpartierna att förstå att detta är viktiga frågor. Jytte svarade att hon inte ville sitta i samma sjunkande båt!!

Ursäkta Jytte, men ärligt talat, Socialdemokraternas båt sjunker också. Se bara kommentarsfältet till ditt eget inlägg på Newsmill Socialdemokraterna förstår inte heller. Det kvittar om de nu försöker lägga dimridåer och låtsas som de ångrat sig. Vi har än så länge inte sett konkreta ändringsförslag. Detta handlar inte längre om politisk färg. Det handlar om att vuxna människor avfärdar andra vuxna människor som mindre vetande, och därmed nonchalerar vad de säger. Det handlar om att inte ens politiskt sakkunniga sitter i teve säger att det bara handlar om fildelning. Men det handlar om så mycket mer. Det handlar om att vi måste få våra moderpartier att begripa att om de inte ändrar sin uppfattning om integritetsfrågorna så kommer människor som röstat på samma parti hela sitt liv (S, M, Fp spelar ingen roll), att lämna partiet.

Ingen har sagt att du måste ha samma sätt att se på andra politiska frågor som Niklas. Ingen har sagt att du måste börja rösta blått. Ingen har sagt att MUF och SSU ska gå till val tillsammans 2010. Det han sa var att som begriper vad detta handlar om, måste hjälpas åt att få sina moderpartier att förstå. Detta handlar om så mycket mer än partipolitik, Jytte. Det handlar om svenska medborgares rättigheter. Det handlar om rättssäkerhet och integritet. Sådana saker går inte att tumma på och du som har arbetat med politik borde veta hur en enad front slår hårdare än en splittrad sådan. Det blir så mycket tydligare om man kan begrava stridsyxan, partierna emellan för en liten stund och visa att vi inte ger oss. Visa att vi tycker att dessa frågor är så pass viktiga, att politisk färg inte stoppar oss när det är frågor vi tror på.

Ärligt talat, Jytte. Om du inte ville samarbeta, säg det då. Är det så svårt att behandla andra människor med respekt, bara för att de har en annan politisk färg? Smutskastning är fult i alla läger och jag tycker att det är pinsamt när det kommer från någon som ska representera Socialdemokraterna. Låt andra partier stå för sånt.Att behandla en utsträckt hand med sådan förolämpning som du gjorde i tevesoffan i morse är lågt och under uppfostrade människors värdighet. Jag skäms. Pinsamt, Jytte.

Intressant

Annonser
Det här inlägget postades i inrikespolitik, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Pinsamt , Jytte

 1. Anonymous skriver:

  Bra analys. Helt rätt! Inte för att du smiskar en sosse (en god sak i sig) – jag hade tyckt samma sak även om det hade varit Wykman som varit dum och fått smaka riset.

  Tyvärr har gammelpartierna grävt ned sig så hårt i frågan (inte minst M) att det måste till någon smart insider som öppnar en bakdörr för en graceful retreat. Hur gör man för att fixa så att pamparna slipper tappa ansiktet?

 2. Towe skriver:

  Ja, du bra fråga.

  En sak jag uppskattar är när man säger att man haft fel. Jag skulle respektera dem mycket mer om de gick ut och öppet sa ”Vi har inte förstått hur viktigt detta var för er väljare, vi har betett oss idiotiskt, vi hade fel och vi ber alla väljare om ursäkt. Vi kommer omedelbart att ta tag i detta och vi kommer arbeta för att slopa de nya integritetskränkande lagarna.”

  Men det skulle de aldrig göra. Människor vågar inte visa att de haft fel och de verkar tro att det inte är vad svenskarna vill ha som är viktigt, utan vad de vill ha. Det funkar inte så i Sverige och det visar vi dem nu.

  Grrr…

 3. Elin skriver:

  Du har helt rätt – det var verkligen pinsamt! Om integitetsfrågorna ska kunna få en tyngd i politiken krävs det en ”rörelse” på tvären som jobbar åt samma mål inom sina resp. grupperingar.
  Din mormor skulle varit stolt över ditt engagement och inlägget här!

Vad tycker du om inlägget? Kommentera:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s