När myt blir verklighet

Varje fredag skickar min syster ut ett mail till ett gäng vänner som heter ”Fredagskul”. Det är samlade skämt och länkar till sjuka You Tube-klipp med olika teman. Denna vecka var jag bara tvungen att vara en copy cat och länka till en artikel i tidningen Telegraph som idag blev fokus i hennes fredagsmail. Artikeln handlar om amerikanska Stella Awards som varje år delar ut ett pris till konstigaste stämningar som behandlats i amerikansk domstol.

Stella Awards fick sitt namn efter att en kvinna vid namn Stella Liebeck stämde McDonalds för att hon fick tredje gradens brännskador efter att ha tappat en kopp brännhet kaffe i knät.

Här är några exempel på stämningar som fått priser enligt artikeln i Telegraph: Kara Walton i Delaware stämde en nattklubbsägare för att ha slagit ut två framtänder då hon försökte ta sig in på nattklubben genom toalettfönstret. Jerry Williams i Arkansas fick $14.000 när han stämde sin granne för att hans beagle hade bitit honom efter att han hoppat in på grannens tomt och vandrat fram till hunden och skjutit på den med luftgevär.

Detta mail tyckte jag givetvis var hysteriskt kul och ett ypperligt tecken på hur sjuka de är borta i USA. Men… tyvärr visade sig detta vara felaktigt. Självklart är dessa legends inte sanna, vilket visar sig när man söker på Stella Awards Hoax på Google. Den enda sanna historien är den om Stella Liebeck, även om de mail som cirkulerar har överdrivit vad som egentligen hände.

Stella Awards finns visserligen, men grundaren av priset Randy Cassingham, kom faktiskt på att förverkliga priset efter att legenden redan fanns på internet. Där ser man vad internet kan göra, som min sambo uttryckte det.

Givetvis är det inte samma sak att läsa om dessa stämningsansökningar när man vet att de inte är sanna och kanske sabbar jag Fredagskul för några denna vecka. Men det är ganska skönt att veta att de inte är så galna i USA som man ofta får intryck av. Amerikanerna själva verkar ju också ha uppmärksammat hur löjliga vissa stämningar kan vara. I USA använder de även begreppet ”Stella Awards” när man vill ge uttryck för att en stämningsansökan spårat ur och gått för långt. Det kan alltså komma något gott ur det mesta. Dessutom har man ju fortfarande ganska roligt när man läser dem. Eller hur?

Annonser
Det här inlägget postades i Film, böcker & musik, Humor och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Vad tycker du om inlägget? Kommentera:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s