Lund, 30 november. En mardröm

Min barndomsstad har blivit attackerad av människohatare… på båda sidor av stängslet…

Min mamma ringde mig idag medan hon var i leksaksaffären för att fråga lite om lika julklappstips till barnen. Medan vi pratade sa hon plötsligt att de var på väg att bli utschasade från affären då nationalsocialister hade bestämt sig för att återigen demonstrera i Lund idag. Detta hade naturligtvis lett till att även motdemonstranter tagit sig ut på stan. Detta hade i sin tur lett till att krig hade utbrutit mot polis och demonstranter vid stationen. Söndagsshoppare i området var därmed i fara och mamma och Lasse fick tillsammans med de andra besökarna fösas ut genom personalens källaringång.

30 november är som bekant dagen då Karl XII dog. Detta har nationalister firat som sin dag. Ganska märkligt i sig eftersom Karl XII själv var lång ifrån rasist och förundrades över nya kulturer.

Att Lund igen blivit centrum för problem denna dag irriterar mig något fruktansvärt. Efter mycket problem på 90-talet, lyckades Lund få bukt på dessa fruktansvärda krig mellan rasister och antirasister den 30 november genom att skapa 30 novemberfesten. En fest då man manade alla Lundabor att gå ut på stan och ha det trevligt. Man hade konserter, korv- och strumpförsäljning och andra torgaktiviteter. Detta har nazisterna nu lyckats förinta med nya demonstrationer. Lämna min stad i fred! Den ser finare ut hel, än nersparkad och nerlusad med våld och främlingsfientlighet.

MEN, det som irriterade mig ännu mer med detta är de motdemonstranter som gjorde allt för att visa att de är emot allt vad demokrati heter. Istället för fredliga demonstrationer där de med sin närvaro visade sitt förakt mot rasismen, valde man att börja kasta gatsten mot poliser och göra stan så osäker att min mamma var tvungen att fly genom källaringången. Jag förstår mig inte på detta upptrappade våld. Vad tjänar det till? Vad uppnår man då, mer än folkets förakt?

Men man slutade inte där. Bilder från Sydsvenskans artikel Molotovcoctails låg i lövhögar visar hur man kastar gravljus på Norra kyrkogården!! Gravljus?? PÅ NORRA KYRKOGÅRDEN?? Fattar ni att det är människors nära och kära som ligger där?? Fattar ni att det är ledsna människors sista gest mot sina saknade ni kastar runt med? Fattar ni egentligen vad ni håller på med, jävla idioter?? Fy fan vad arg jag blev när jag såg det. Hur kan man göra så mot andra människor? Har ni inte ett anständigt ben i kroppen eller? Det kan vara någons avlidna barn ni trampat runt på, eller någon nybliven änkas ljus ni kastat. Sådanna grejer som ni gjorde idag gör att jag inte har en enda gnutta förståelse för det ni håller på med. Ni är precis lika usla människor som rasisterna… och vissa rasister beter sig inte ens så illa som ni gjorde ikväll. Det är i nivå med bokbränningen under andra världskriget! Jag kan inte ens formulera så fula ord som de jag känner för att säga när jag tänker på sådanna som er. Skäms på er!!

Läs mer om hemskheterna i Lund nedan:
Sydsvenskans artikel Minut för minut från kravallernas Lund och Nationalisterna har lämnat Lund eller DN:s artikel Stenar mot poliser när motdemonstranter sökte bråk .

Annonser
Det här inlägget postades i inrikespolitik, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Lund, 30 november. En mardröm

 1. Sine skriver:

  Fy faan vilka dåliga nyheter!!! Jag är helt knäckt! Trodde inte att det var så illa nu igen. Jag minns själv knappt när det var så här på 90-talet. Det jag kommer ihåg är att mamma alltid fick lämna jobbet tidigare 30 november, men när jag själv var lite äldre var det kulturnatten den 30 november som gällde. Häromdagen var Malin och jag på väg hem från en koncert i Globen kl 20 en vanlig tisdag. I trappan mellan två tunnelbanelinjer på T-centralen här vi plötsligt en tjej skrika. När vi kommer längre ner i trappan ser vi en mörkhyad tjej som skriker med ansiktet mot oss. I trappstegen ovanför henne står en rakad vit kille med bomberjacka som sparkar henne rätt i bröstet! Efter två hårda sparkar springer han åt vårt håll, förbi hela folkmassan i trappan och iväg. Är det verkligen så att de här svinen är på väg tillbaka? Ska vi snart behöva bevittna ett Sverige som styrs av nationalsocialister och ligister igen?? Fruktansvärt skrämmande.

 2. Towe skriver:

  Usch, fy! Hur gick det för tjejen då? Jo, jag minns då vi blev hemskickade från skolan efter halva dagen i högstadiet när jag gick inne i stan. Det var för att vi alla skulle ha chans att komma hem och inte hamna mitt i våldet. Men det kändes så långt borta. Jag blev riktigt ledsen när jag såg dagens bilder i teve. It’s all over the news…

 3. Anonymous skriver:

  Just så Towe – kanonbra reaktion!!Det är inte det att demonstrera fredligt för att visa sitt avståndstagande mot rasister det är det att vissa bråkstakar bland dom sänker sig till ren ligistnivå som är så avskyvärd. Reaktionen i affären där jag blev strandsat blev då självklart ett avståndstagande – nästan mest mot motdemonstrnaterna som betedde sig våldsammare än Nationaldemokraterna. Jag säger som min mamma med Piet Heins ord: ”Jeg vill slåss for min modstandares rätt till(att ha)den motsatta meningen” det är det demokrati går ut på! På samma gång är det min skyldighet att stå upp emot åsikter som i förlängningen kan hota just det, men då ska det vara med argument inte med gatstenar och gravljus – för då blir vi lika ussla som dom vi säger oss vilja ta avstånd ifrån. Elin Ejsing Johansson

 4. Anonymous skriver:

  Hej jag var på stan i Lund då. Det var skitlugnt. Du verkar inte ha jättekoll

 5. Anonymous skriver:

  Öh… Jag var också där. Tyckte det var jävligt läskigt med både nazister och motdemonstranter som härjade på det som annars är lugna och fridfulla Lundagator. Med din kommentar undrar man nästan om du inte var en av de som stod uppe på bron…

 6. Towe skriver:

  Nämen, alltså ärligt talat… Var tror du att jag har fått bilderna från? Varenda nyhetskanal i riket sände bilder från oroligheterna i Lund. Vänner var där, i alla åldrar och det finns massor med vittnesmål och bilder. Var var du nånstans? Med stan menade jag Lunds stad, inte Stångby centrum.

 7. Anonymous skriver:

  Håller med dig helt och hållet. Att hålla på som AFA och de andra inom SUF och Ung vänster är sjukt. Att kasta gravljus och lyktor är inte bara sjukt, det är även vidrigt!

Vad tycker du om inlägget? Kommentera:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s