Integritetskränkningen fortsätter

Läste precis en artikel i tidningen Fokus som handlade om sekretess i sjukvården. Blev mer och mer förbannad ju mer jag läste. Detta är ihop med den nya FRA-lagen ett heltäckande övervakningssystem av svenska staten på den enskilda människan.

Jag har tidigare hört talas om att försäkringsbolagen fick tillgång till patienters sekretessbelagda journaler, genom den fullmakt man skriver under när man tecknar en livförsäkring. Fullmakten är till för att få ut uppgifter som kan leda till nedsatt ersättning eller att man inte kan teckna avtal. Det är inte meningen att de ska kunna få ut mer än vad som krävs, men ändå tvingas sjukvårdspersonal ge ut hela journaler till försäkringsbolagen pga. en liten miss i lagstiftningen. Och det slutar inte här, för när journalen väl hamnat i försäkringsbolagens händer gäller inte längre sekretessen. Vår personliga sjukdomshistoria finns därmed till allmän beskådan om den hamnar i orätta händer. För visst vill man inte tro att människor avsiktligt lämnar sådana uppgifter till folk som ej bör se dem, men jag är nog cynisk nog att tro att människor inte är så goda. Då hade kvällspressen inte haft något att göra.
Denna problematik gjorde att Karin Lindell på riksrevisionen började titta på frågan. Men trots att hon lämnade in sin utredning, vari hon menade att lagstiftningen behövde stärkas, redan i mitten på 2005 har ingenting gjort från politikernas sida för att strama upp lagstiftningen. Istället genomförde man i januari 2008 en lag som gav Säpo rätt att bugga privatpersoner. I lagen stod visserligen att man inte fick bugga sjukhus eller läkarmottagningar. Däremot fick man i en lag som klubbades igenom samma dag, rätt att kameraövervaka, avlyssna telefoner och kontrollera in- och utgående post på sjukhusen. Vilken stormblåsning vi svenskar åkte på där!

De senaste åren har flera brott uppmärksammats i media, brott som blivit begångna av psykiskt sjuka människor. Lagens uppkomst ska enligt artikeln bero på att Säpo haft svårt att förutse dessa brott och därför haft svårt att motverka dem i tid. Ett tydligt exempel på det var mordet på Anna Lindh. Därför menar de att de bör ha rätt att registrera uppgifter på oskyldiga människor som skulle kunna bli ett riskmoment någon gång i framtiden. Men precis som artikelförfattaren Kristoffer Gunnartz påpekar så kan det knappast hjälpa att psykisk sjuka med förföljelsemani undviker vården när de får reda på att deras farhågor är sanna, Säpo övervakar allt de gör! Återigen påminner detta starkt om argumenten man förde i FRA-debatten. Att inte kunna övervaka oskylda människors förehavanden kan vara en risk för landets säkerhet. Ni måste väl ändå begripa att vi gör det för ert bästa. Ni vet inte alltid själv vad som är ert bästa och därför bestämmer vi åt er trots att det finns en tydlig opinion emot oss.

Sekretessen i vården är till för att människor ska känna sig trygga i att prata öppet om sina problem, oavsett om de är psykiska eller fysiska. Vetskapen om att andra människor har rätt att läsa våra journaler, gör åtminstone mig osäker på vad jag kan gå till doktorn med. Om jag någon gång blir kändis, även om risken för det kanske är minimal, skulle en skvallerjournalist med bra kontakter kunna få ut min sjukdomshistoria och trycka upp den på löpsedlarna. Jag kan förstå att folk blir nojjiga.

Det jag undrar nu är vad som blir nästa steg i statens försök att övervaka oss. De har tagit över våra journaler, de kan övervaka våra hem och läsa vår mejlkorrespondens och internetbesök.

Fick förresten e-mejl från riksdagsledamoten Roger Tiefensee (c) häromdagen. Jag hade skrivit under Expressens protestbrev mot FRA-lagen. Så mycket som 6,6 miljoner brev bombarderade riksdagsledamöternas inboxar(de som sagt ja till lagen) enligt Expressens chefredaktör för Digital media, Thomas Mattson. Roger skrev såhär i sitt mejlsvar till mig:

Hej,

Tack för ditt mejl om FRA. Det är lite synd att du inte skickar ett personligt mejl utan använt dig av Expressens massmejl, eftersom det innehåller felaktiga påståenden. Ett mejl mellan två svenska användare kommer inte som Expressen påstår att ”avlyssnas av FRA” oavsett om det skulle passera landsgränsen.

Inrikes trafik förmedlas utan att den som kommunicerar kan påverka hur detta sker. Operatörerna väljer vanligtvis den billigaste transportsträckanvilket kan medföra att inrikestrafik kommer att gå över landets gräns och tillbaka. Därför kan det inte helt uteslutas att inrikestrafik rent tekniskt skulle kunna bli åtkomlig för FRA. Det innebär dock inte att trafiken får inhämtas – för det krävs att trafiken är relevant för svensk utrikes-, säkerhets- eller försvarspolitik eller för kartläggning av yttre hot mot landet. Om sådan trafik ändå skulle hamna i FRA:s system finns tydliga bestämmelser om förstöring av kommunikation som saknar relevans för signalspaningens ändamål.

Om du har andra frågor du vill ha svar på kan du titta på dessa frågor och
svar som finns på regeringens hemsida.
http://www.regeringen.se/sb/d/3013/a/78411

Mvh / Roger

Så Roger, här kommer mitt personliga svar till dig.
För det första är det synd att du inte skriver ett personligt mejl till mig som svensk väljare när jag bemödat mig att skriva till dig. För visst är väl inte ditt mejl skrivet bara till mig utan som automatiskt svar till alla som skrev under protesten?

För det andra, jag använde mig att Expressens massmejl därför att jag ville dela de åsikter som många andra svenskar har, nämligen att ni politiker körde över oss och våra åsikter fullständigt. Jag vill visa att jag står för integritet, personlig frihet och allt annat som ni borgare alltid pratar om men som ni nu lagt på hyllan. Det är inte konstigare än att skriva under ett upprop eller som du säkert gjort massor av gånger, ett mötesprotokoll. Så kom inte mitt ditt trams om relevans, det här handlar inte om relevans. Det handlar om folkets åsikt, vilket jag i och för sig tycker är ganska relevant. Och vi är inte eniga med dig Roger, de allra flesta av oss. DU som politiker borde veta vikten av att ha dina väljare i ryggen, men du kanske glömt vem som satte dig på din post?

För det tredje, jag ville inte ha svar på några frågor när jag skrev till dig. Men om du vill ha svar på varför majoriteten av svenska folket är emot er integritetskränkande lag så är det bara att skriva in ordet ”FRA-lagen” på den här sidan så får du massor med svar på dina funderingar.

Mvh / Towe

Annonser
Det här inlägget postades i inrikespolitik, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Vad tycker du om inlägget? Kommentera:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s